Dårligt nyt om slidgigt: Forskere afliver håb om behandling

Et dansk forskerhold viser i et nyt studie, at både raskt og skadet bruskvæv i vores led holder op med at vokse og gendanne sig selv i en tidlig alder.
- Vi har i et studie af bruskvæv hos 23 danskere i en alder fra 19 til 81 år med eller uden slidgigt kunnet konstatere, at bruskvævet mister sin evne til at vokse og gendanne sig selv, når man er blevet fuldvoksen, siger professor og overlæge Michael Kjær fra Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet.
- Vi har i et studie af bruskvæv hos 23 danskere i en alder fra 19 til 81 år med eller uden slidgigt kunnet konstatere, at bruskvævet mister sin evne til at vokse og gendanne sig selv, når man er blevet fuldvoksen, siger professor og overlæge Michael Kjær fra Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet. Foto: Scanpix / David Leth Williams

I Danmark bliver cirka hver anden ramt af slidgigt på et tidspunkt i livet, og det er den hyppigste sygdom i bevægeapparatet, og mange drømmer om, at man med kirurgi, stamceller, vævstransplantationer, fiskeolie, glukosamin eller sportspause kan få det nedslidte bruskvæv til at hele og vokse frem på ny, men den drøm skyder et dansk forskerhold nu ned, skriver Politiken torsdag.

I et nyt studie, som offentliggøres i dag i tidsskriftet Science Translational Medicine, viser de, at både raskt og skadet bruskvæv i vores led holder op med at vokse og gendanne sig selv i en tidlig alder.

- Vi har i et studie af bruskvæv hos 23 danskere i en alder fra 19 til 81 år med eller uden slidgigt kunnet konstatere, at bruskvævet mister sin evne til at vokse og gendanne sig selv, når man er blevet fuldvoksen, siger professor og overlæge Michael Kjær fra Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet, til Politiken.

Han har sammen med seniorforsker og ph.d. Katja M. Heinemeier stået i spidsen for den aktuelle forskning.

- Hvis man får en voldsom bruskskade i et led i forbindelse med en fodboldkamp eller har slidt bruskvævet ned af andre uforklarlige årsager, vil kroppen ikke kunne reparere sig selv, som man for eksempel kender det i forbindelse med ledbånds- og muskelskader eller knoglebrud. For cellerne i bruskvævet har ganske enkelt mistet barndommens dynamiske evne til at tilpasse sig en forandret situation, siger Michael Kjær videre til Politiken.

Forskerne er kommet frem til resultaterne ved at studere bruskvæv, der blev taget ud fra 15 patienter, der fik nyt knæ som følge af fremskreden slidgigt. De har samtidig studeret bruskvæv fra 8 kræftpatienter, som havde sundt og intakt bruskvæv i knæene, men fik vævet fjernet under operationer for kræft, hvor en del af knæleddet skulle fjernes.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.