Dårlig rådgivning fra jobcentret koster syg frisør dyrt: Troede hun var fleksjobber

Forkert information fra jobcentret har kostet Anne tusindvis af kroner.
Frisøren Anne troede, hun var ansat i et fleksjob. Den misforståelse kostede hende tusindvis af kroner, da hun blev syg. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
Frisøren Anne troede, hun var ansat i et fleksjob. Den misforståelse kostede hende tusindvis af kroner, da hun blev syg. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix / Modelfoto

Anne Erholt troede, at hun var omfattet af reglerne for fleksjobbere. Men da hun i april i år blev sygemeldt med en frossen skulder, gik det op for hende, at det var en dyr misforståelse. Det skriver Jydske Vestkysten.

Selvom jobcentret flere gange havde brugt ordet "fleksjob", viste det sig nemlig, at Anne Erholt ikke var fleksjobber - og derfor skulle leve af 12,75 timers sygedagpenge om måneden.

Den 40-årige kvinde brækkede i 1996 nakken i et trafikuheld, og hendes arbejdsevne blev erklæret 20 procent nedsat. Alligevel gennemførte hun en uddannelse som frisør, og drev fra 2002 til 2014 selvstændig virksomhed - også selvom hun ofte måtte tage op til 16 smertestillende piller for at kunne klare jobbet.

Kroppen sagde dog fra i 2014, og Anne Erholt blev udredt på hovedpineklinikken. Her blev det vurderet, at hun kun kunne arbejde 17 timer om ugen som frisør.

Troede at det var et fleksjob

I 2015 gav Aabenraa kommunes rehabiliteringsteam tilladelse til at Anne Erholt kunne drive sin frisørsalon videre med 17 ugentlige arbejdstimer. I brevet fra kommunen stod der "bevilling af tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende", men eftersom ordet "fleksjob" flere gange blev brugt af kommunen - også i hendes journal - troede den 40-årige frisør, at det var de regler, hun var omfattet af.

Og det gjorde en stor forskel, da hun i april i år blev sygemeldt.

Anne Erholt troede nemlig, at hun som sygemeldt fleksjobber ville få 14.500 kroner i ledighedsydelse at leve for, ud over tilskuddet til frisørsalonen.

Mister penge hver måned

I stedet fik hun kun tilskuddet på 6.500 kroner kun sygedagpenge for 12,75 timer om måneden. Af de penge skal hun også betale husleje for salonen, aflønne vikaren og betale alle udgifter forbundet med salonen. Det betyder, at hun sætter penge til hver måned, og nu forsøger at sælge salonen, fordi hun ikke længere har råd til at beholde den.

- Jeg synes simpelt hen, der er tale om dårlig rådgivning. Sagsbehandleren kendte jo til mit forretningsgrundlag, så han burde have fortalt mig, hvor sårbar jeg ville være, hvis jeg blev syg, siger Anne Erholt til Jydske Vestkysten.

Jobcentret beklager over for Jydske Vestkysten at frisøren har følt sig misledt, og det er nu blevet indskærpet over for sagsbehandlerne, at de kun bør bruge ordet "fleksjob" i rette sammenhæng. Bortset fra ordvalget er sagen dog kørt efter bogen, understreger jobcentret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.