Corydon: Vi har jo allerede hjulpet de arbejdsløse

Regeringen vil bruge millioner på afgiftslettelser for erhvervslivet, men et nyt dagpengesystem må ikke koste flere penge. SF og Enhedslisten raser, men man bliver nødt til at se tingene i en helhed, siger finansminister Bjarne Corydon.
Afgiftslettelser til erhvervslivet kan også hjælpe de arbejdsløse, mener finansminister Bjarne Corydon.
Afgiftslettelser til erhvervslivet kan også hjælpe de arbejdsløse, mener finansminister Bjarne Corydon. Erik Refner/Scanpix

200 millioner kroner om året til at sænke punktafgifter på for eksempel nødder, chokolade, øl og sodavand.

Men ingen ekstra penge til et nyt dagpengesystem, som skal sikre, at færre arbejdsløse falder ud af dagpengesystemet og står uden forsørgelse.

Det er virkeligheden i regeringens økonomiske politik, lyder kritikken fra SF og Enhedslisten på dagen, hvor regeringen har fremlagt en stribe nye vækstinitiativer.

Vi har brugt over 4 milliarder kroner på de arbejdsløse

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser dog, at regeringen bare åbner gaveposen på vid gab for erhvervslivet uden at hjælpe de arbejdsløse.

- Nu har vi jo fundet over 4 milliarder kroner til at hjælpe de arbejdsløse i den her regeringsperiode i kraft af en lang serie aftaler med blandt andet SF og Enhedslisten om at holde hånden under de mennesker, der stod i en vanskelig situation. Så dem er der bestemt fundet penge til, siger han.

Corydon henviser dermed til de midlertidige ordninger - for eksempel akutjob og den midlertidige arbejdsmarkedsydelse - som har haft til formål at afbøde konsekvenserne af dagpengereformen.

Brug pengene mere solidarisk

Men når det gælder det fremadrettede arbejde med at lave et nyt dagpengesystem har regeringen på forhånd slået fast, at det ikke må koste mere.

- Vi siger også klart, at vi har de penge, vi har. Dagpengesystemet må ikke blive dyrere, lød det således fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin 1. maj-tale.

Både Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og SF-formand Pia Olsen Dyhr er hård i kritikken af regeringens pirioriteringer.

200 mio til afgiftslettelser til erhvervslivet - men ingen penge til en dagpengeløsning. Ufatteligt, skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook, hvor hun også opfordrer regeringen til at bruge pengene mere solidarisk.

Det handler om arbejdspladser og vækst

Ifølge Bjarne Corydon er det dog også til gavn for de arbejdsløse, når regeringen bruger penge på at forbedre vilkårene for virkomheder og erhvervsliv.

- Man bliver jo nødt til at se de her ting i en helhed. Det er jo ikke til gunst for de arbejdsløse i Danmark, at vi ikke gør vores arbejde, når det handler om at skabe job, arbejdspladser og vækst.

- De, man mest fundamentalt har interesse i, når man mangler et job, det er at få skaffet økonomisk fremgang og noget at rive i for alle danskere. Og det er det, der sker med den her type forslag, siger Corydon,

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.