Corydon blåstempler kontroversielt jobskifte

- En høj mobilitet og vidensspredning er til gavn for væksten og produktiviteten på det danske arbejdsmarked, siger finansminister Bjarne Corydon (S).
I sit svar slår Bjarne Corydon på, at offentligt ansatte chefer også er omfattet af tavshedspligt vedrørende fortrolige oplysninger, når de får nyt job.
I sit svar slår Bjarne Corydon på, at offentligt ansatte chefer også er omfattet af tavshedspligt vedrørende fortrolige oplysninger, når de får nyt job. Scanpix

Siden 2009 har Ulrik Nødgaard som direktør for Finanstilsynet været ansvarlig for at holde bankerne i ørerne. Men Ulrik Nødgaard har fået nyt arbejde. Han skal være direktør for Finansrådet, der er interesseorganisation for netop bankerne. Jobskiftet fra at være statens vagthund til at blive bankernes cheflobbyist ville ikke kunne lade sig gøre i mange andre EU-lande, skriver Politiken søndag.

Men i Danmark er der ingen restriktioner på jobskifter fra topposter i det offentlige til topposter i det private. Og sådan skal det vedblive at være, mener finansminister Bjarne Corydon.

- En høj mobilitet og vidensspredning er til gavn for væksten og produktiviteten på det danske arbejdsmarked. Det gælder også i de situationer, hvor mobiliteten sker på tværs af det private og offentlige område, for eksempel hvis en offentligt ansat chef overgår til en chefstilling på det private område, skriver Bjarne Corydon i et svar til Folketinget.

I sit svar slår Bjarne Corydon på, at offentligt ansatte chefer også er omfattet af tavshedspligt vedrørende fortrolige oplysninger, når de får nyt job.

Finansrådet har ikke ønsket at stille op til interview med Politiken om fordelene ved at hyre den tidligere topembedsmand, men eksperter påpeger, at politikere og embedsmænd er populære hos lobbyvirksomheder på grund af deres kontakter i det offentlige, kendskab til de politiske processer og konkrete viden om emner på den politiske dagsorden.

Da antikorruptionsorganisationen Transparency International tidligere på året gennemgik en række EU-landes regler på området, viste det sig, at kun 4 af 19 lande ligesom Danmark var helt uden regler om jobskifter mellem den politiske verden og lobbyvirksomheder.

Danmark er dermed i selskab med lande som Italien og Ungarn, og det imponerer ikke Knut Gotfredsen, der er formand for Transparency International i Danmark. For ham handler det om at sikre en uafhængighed af økonomiske interesser.

- Man skal ikke stavnsbinde folk til nogen job, men der bør være en afkølingsperiode, når politikere og embedsfolk skifter job inden for samme arbejdsområde. Politikerne ønsker dog nok ikke at lovgive om indskrænkninger for sig selv, siger Knut Gotfredsen til Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.