Chef for svensk sikkerhedspoliti: Manglende kontrol med flygtninge udgør en risiko

Flere steder i Europa har myndighederne ikke styr på hvilke og hvor mange flygtninge, der strømmer over grænserne. Svensk sikkerhedspoliti kalder situationen for en sikkerhedsrisiko.
Når der kommer så mange mennesker, som vi ikke ved, hvem er, er det alvorligt. Det er klart, at det udgør en sikkerhedsrisiko, siger Anders Thornberg, chef for det svenske sikkerhedspoliti. 
Når der kommer så mange mennesker, som vi ikke ved, hvem er, er det alvorligt. Det er klart, at det udgør en sikkerhedsrisiko, siger Anders Thornberg, chef for det svenske sikkerhedspoliti.  Foto: Scanpix arkiv

Terrorangrebet i Paris har atter rejst spørgsmålet om, hvem det er, der krydser Europas grænser som flygtninge, samtidig med at flere EU-lande er ved at miste overblikket.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Sverige og Norge melder myndighederne om manglende kontrol med asylstrømmen. Den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel, har udtalt, at op imod halvdelen af de omkring 10.000 flygtninge, der dagligt ankommer til Tyskland, slet ikke bliver registreret, ligesom de tyske myndigheder mangler et overblik over, hvor mange flygtninge der egentlig opholder sig i modtagecentrene rundt om i landet.

Anders Thornberg, chef for det svenske sikkerhedspoliti (Säpo), kalder situationen for en historisk udfordring.

- Det er ikke, fordi vi tror, at alle er terrorrister, men det er rigeligt, hvis bare enkelte er aktive (...) Når der kommer så mange mennesker, som vi ikke ved, hvem er, er det alvorligt. Det er klart, at det udgør en sikkerhedsrisiko, siger han til svensk stats-tv, SVT, skriver Kristeligt Dagblad

Den midlertidige grænsekontrol i Sverige har givet landet bedre overblik over, hvem der kommer, men i resten af Europa kan flygtningene stort set selv styre, om de vil lade sig registrere eller rejse videre i transit.

Thomas Galasz Nielsen, der er major og analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), er enig med Säpo i, at den manglende registrering skaber usikkerhed.

- Vi lader mange gå igennem, uden at de bliver registreret, så vi reelt ikke ved, hvem de er, eller hvad de vil. Det er en udfordring, når der er så mange, og det udgør en risiko, siger han ti Kristeligt Dagblad.

Thomas Galasz Nielsen mener, at EU-samarbejdet har fejlet ved at lægge udfordringerne med flygtningekrisen over på enkelte lande, og at man i stedet burde lave en fælles registrering og fordelingsnøgle.

- Det er ulykkeligt, at vi har overladt det fælles ansvar til svagere lande som Italien, Grækenland og Spanien. De har givet op, ladet flygtningene passere, og det har skabt det kaos, vi ser nu, siger Thomas Galasz Nielsen til Kristeligt Dagblad.

Han peger på, at der indtil videre ikke er beviser for, at der skulle være terrorister blandt flygtningene fra Mellemøsten, selvom fingeraftrykkene fra en af gerningsmændene bag angrebet i Paris ifølge den franske stats-anklager matcher med en person, der blev registreret som flygtning på en græsk ø i begyndelsen af oktober.

Serbisk politi har ifølge den britiske avis The Guardian anholdt en mand, der var i besiddelse af et syrisk pas magen til det, der blev fundet ved siden af liget af selvmordsbombemanden i Paris.

Martin Lemberg-Pedersen, der er postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet, peger på, at langt de fleste flygtninge, som søger mod Europa, er på flugt fra Islamisk Stat og andre radikale bevægelser, men erkender, at der er en sikkerhedsrisiko forbundet med den manglende registrering af flygtninge.

Han mener, at modstanden mod at modtage flygtninge har været medvirkende til at skabe den kaotiske situation i Europa.

- Modviljen har gjort, at vi har undladt at finde ud af, hvem der kommer i håb om, at de rejser til Sverige i stedet. Dermed har de europæiske hegn- og transitpolitikker betydet, at lande som Grækenland, Danmark og Ungarn har flyttet det humanitære og sikkerhedsmæssige ansvar videre, siger han til Kristeligt Dagblad og peger på, at der skal en samlet løsning til.

- Hvis man i stedet koordinerede modtagelsen, screeningen og omfordeling af flygtningene, ville situationen blive mere overskuelig, og det ville gøre sikkerheds-risikoen mindre," vurderer han.

Politiets Efterretningstjeneste havde i går ikke mulighed for at svare på Kristeligt Dagblads spørgsmål.

Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.