Canadisk politi: Det er sikkert at færdes ved parlament

Afspærringerne ved Canadas parlament efter onsdagens skuddrama er ophævet natten til torsdag dansk tid.
Området omkring det canadiske parlament var onsdag spærret af efter en skudepisode inde i parlamentet.
Området omkring det canadiske parlament var onsdag spærret af efter en skudepisode inde i parlamentet. Foto: Sean Kilpatrick/AP

Afspærringer og barrikader bliver fjernet fra det canadiske parlament, efter at området har været lukket for civile i flere timer i kølvandet af skuddramaet onsdag.

Sent onsdag aften lokal tid oplyser det lokale politi, at det igen er muligt og sikkert for offentligheden at være i området, skriver CNN.

I timevis har parlamentet været afspærret, og mens dele af området blev åbnet i løbet af aftenen, holdt politiet parlamentet fuldstændig lukket. Flere parlamentsmedlemmer var således barrikaderet inde på deres kontorer, mens politiet søgte i området efter mulige gerningsmænd.

Onsdag blev en soldat dræbt, efter at en angiveligt langhåret mand skød ham ved et krigsmonument tæt på parlamentet i hovedstaden. Kort tid efter blev der affyret omkring 30 skud inde i parlamentet, før den formodede gerningsmand blev skudt og dræbt af politiet.

Ifølge det canadiske medie CBC News har flere myndighedskilder bekræftet, at gerningsmanden er Michael Zehaf-Bibeau. Han er canadisk statsborger og konverterede angiveligt til islam for nogle år siden. Han har siddet i fængsel i 2012 for trusler, og retsdokumenter viser, at han angiveligt havde adresse i Montreal.

Oplysningerne er ikke blevet bekræftet af politiet.

Skyderierne skete kun to dage efter, at to soldater blev kørt ned, og en af dem blev dræbt, på en parkeringsplads i Quebec-provinsen. En 25-årig mand, der angiveligt er en radikaliseret islamisk konvertit, blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

I en tale til nationen understregede Canadas premierminister, Stephen Harper, at kampen og det internationale samarbejde mod trusler fortsat vil have høj prioritet trods "voldelige" og "brutale" angreb.

- For anden gang på en uge er der sket brutale angreb i Canada, men vi vil ikke lade os intimidere. Canada vil aldrig kunne intimideres. Gerningsmændene bag disse angreb har intet sikkert helle, sagde Stephen Harper onsdag aften lokal tid.

- I virkeligheden vil disse angreb få os til at styrke og fordoble vores indsats for at bekæmpe terrororganisationer, som tyranniserer mennesker i andre lande i håb om at bringe deres barbari til vores kyster, fortsatte han.

Politiet undersøger nu, om der tale om en enkelt gerningsmand, eller om flere har været involveret i angrebet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.