Butiksansatte kan sladre anonymt om klam mad

Fødevareforbundet laver nu en whistleblowerordning, så medarbejdere anonymt kan fortælle om dårlige fødevareforhold på deres arbejde.
Medarbejdere skal anonymt kunne anmelde dårlige forhold i fødevarebranchen.
Medarbejdere skal anonymt kunne anmelde dårlige forhold i fødevarebranchen. Foto: Colourbox

Fødevareforbundet NNF lancerer en ny hjemmeside, der gør det muligt for folk, der arbejder med fødevarer, anonymt at anmelde mistanke om snyd med fødevarer. Det skriver b.dk.

Forbundsformand Ole Wehlast kalder behovet for den anonyme tjeneste 'akut'. Der bliver eksporteret for over 100 milliarder kroner om året i fødevarebranchen, og Ole Wehlast mener ikke, at vi har råd til, at der bliver sat spørgsmålstegn ved fødevaresikkerheden.

"Det har stor betydning for os, at der ikke foregår ting, som ikke må foregå, hvilket vi har erfaret den seneste tid med det her listeria. Jeg tror godt, at det kunne være opdaget noget før, hvis man kunne have anmeldt det anonymt," siger han til B.dk.

Det er forbundet selv, der i første omgang står for whistleblowerordningen, men Ole Wehlast ønsker, at der bliver oprettet en offentlig ordning. Han opfordrer til, at politikerne drøfter emnet i forbindelse med det nye fødevareforlig, der skal forhandles på plads til efteråret.

Opbakning fra politikere
Det kan se ud til, at politikerne vil efterkomme det ønske. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er begejsret for ideen.

"NNF peger på en vigtig og relevant problemstilling. Det er et problem for fødevaresikkerheden i Danmark, hvis medarbejdere i fødevarevirksomheder ikke tør fortælle om ulovligheder af frygt for at blive fyret," siger ministeren.

Han mener også, at opgaven på længere sigt ikke bør løses med en privat ordning.

"Principielt mener jeg ikke, at det er en privat opgave at drive en whistleblowerordning. Derfor vil jeg arbejde på at skabe bred opbakning til ideen om en offentlig løsning blandt Folketingets partier i de kommende forhandlinger," siger Dan Jørgensen.

Flere andre partier er også klar til at diskutere muligheden for at lave en offentlig whistleblowerordning.

"Medarbejderne i fødevareindustrien skal ikke frygte for at miste deres job, hvis de melder om snyd," siger fødevareordfører Trine Pertou Mach (SF).

Omkring 22.000 medlemmer af Fødevareforbundet NNF arbejder hver dag med at producere og forarbejde danske fødevarer.

Kilde: b.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.