Blodprøver og lægebesøg koster politiet millioner

Det koster politiet dyrt, når en læge skal hidkaldes for at tilse fulde personer i detentionen eller tage blodprøve på spritbilister.
Det koster mere end bare mandskabstimer, når politiet mistænker bilister for spirituskørsel.
Det koster mere end bare mandskabstimer, når politiet mistænker bilister for spirituskørsel. Foto: Scanpix

Det koster dansk politi mere end bare mandskabstimer, når der er travlt og ordensmagten smider fulde folk i detentionen eller mistænker dem for at køre bil i spirituspåvirket tilstand.

Det kræver nemlig en læge for enten at tage den blodprøve, der skal fastslå den endelige promille eller for at tilse de personer, som politiet vælger at indlogere i detentionen. Og det er en dyr affære for politiet.

Det viser en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået i politiets udgifter til læger.

Aktindsigten viser, at Østjyllands politi sidste år betalte 15.790 kroner til en aarhusiansk læge for omkring halvanden times natarbejde. Opgaven var at foretage lægeundersøgelser for Østjyllands Politi i detentionen.

I alt tilkaldte politiet sidste år den konkrete læge 35 gange om natten. Regningen var på 117.060 kroner plus moms.

For enkelte læger betyder bijobbet hos politiet dog en endnu højere årlig indtægt på et par hundrede tusinde kroner oven i den løn lægerne normalt tjener.

For eksempel har Nordjyllands Politi siden 2010 betalt 1.177.833 kroner til en læge, der til daglig er klinisk professor på Aalborg Universitetshospital, mens Fyns Politi i samme periode har betalt 1.095.667 kroner til en overlæge ved Odense Universitets hospital.

Begge læger udfører arbejdet for politiet i fritiden og får således pengene oven i den løn, de tjener som overlæger på hospitalerne.

Meget tyder på, at politiet flere steder i landet har indgået aftaler, der er rigtig lukrative for lægerne, vurderer Kim Østergaard, professor på Syddansk Universitet og forsker i offentlige og private samarbejder.

- Når læger udfører flere forskellige ydelser, bliver afregningen hvad der forekommer urimeligt høj. Set fra skatteborgernes synspunkt er det heller ikke hensigtsmæssigt, at der ikke er et loft over prisen på blodprøver. Det forekommer underligt, at politiet ikke er mere skarpt på det her område, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.