Anne raser over lufthavns-vagt: "Måtte trække hans hånd op af mine trusser"

En kvindelig debattør raser over to oplevelser i Københavns Lufthavn, hvor hun har følt sig forulempet af mandlige sikkerhedsvagter.
En kvindelig passager føler sig forulempet af sikkerhedshedsvagterne i Københavns Lufthavn.
En kvindelig passager føler sig forulempet af sikkerhedshedsvagterne i Københavns Lufthavn. Foto: Scanpix

En kvindelig passager føler sig i den grad forulempet af sikkerhedspersonalet i Københavns Lufthavn, og det i sådan grad, at hun har valgt at skrive et debatindlæg om sine oplevelser i Politiken.

- Jeg stivnede, da han lod hænderne glide op og ned ad mine hofter, langs inderlårene, rundt i trussekanten og på brysterne. Sådan indleder journalist og lektor Anne Lea Landsted sit indlæg under overskriften "Er Københavns Lufthavn ude i sikkerhedstjek eller sexchikane?"

To gange har Anne Lea Landsted haft oplevelsen af sidstnævnte, da hun blev kropsvisiteret af mandlige sikkerhedsvagter i lufthavnen.

- Første gang havde sikkerhedsvagten haft hænderne så langt nede i mine trusser, at jeg måtte trække hans hånd op. Begge gange foregik ’det personlige eftersyn’, som det hedder på lufthavnssprog, i fuld offentlighed. Begge gange havde der stået en kvindelig ansat ved siden af og kigget på, lyder det fra debattøren.

Sexchikane er utilstedeligt

Hun undrer sig over, hvorfor man som kvinde i Københavns Lufthavn skal bede om en vagt af samme køn, når metaldetektoren bipper og vagterne skal foretage et såkaldt personligt eftersyn. I andre lande sker det helt automatisk, påpeger Anne Lea Landsted, der heller ikke forstår, hvorfor vagterne ikke kan bruge en scanner i stedet for hænderne.

I et svar til Anne Lea Landsted skriver sikkerhedschef i Københavns Lufthavne A/S Johnnie Müller, at løbende undersøgelser viser, at langt størstedelen af passagerne i lufthavnen ikke har problemer med at blive visiteret af en person af det modsatte køn. Han tager dog hendes to konkrete oplever med mandlige sikkerhedsvagter meget seriøst.

- Vi finder sexchikane utilstedeligt og krænkende, og vi tager derfor sagen meget alvorligt, lyder det fra Johnnie Müller. Han påpeger desuden, at det fra 1. september er slut med at blive visiteret manuelt, da lufthavnen her går over til en ny teknologi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.