Anklage: Asylansøger tissede blod efter politivold

En iransk flygtning i asylcentret Sandholmlejren siger, at han er blevet udsat for et voldsomt overfald af en betjent.
En asylansøger i Sandholmlejren fortæller, at han er blevet udsat for et overfald af en betjent efter uoverensstemmelser om, hvor han skulle sove.
En asylansøger i Sandholmlejren fortæller, at han er blevet udsat for et overfald af en betjent efter uoverensstemmelser om, hvor han skulle sove. Foto: Bent K. Rasmussen, Scanpix/arkiv

En iransk flygtning fortæller, at han er blevet udsat for en særdeles hårdhændet behandling i asylcentret Sandholmlejren.

Episoden udspillede sig ifølge den 29-årige MB fredag morgen den 1. maj, hvor frustrationer over en værelsessituation kulminerede i et voldsomt sammenstød, skriver Dagens.dk.

Den iranske flygtning MB henvendte sig til ansatte i Sandholmlejren, da de ved en fejl havde tildelt en anden person hans værelse, hvor der kun er én seng.

De ansatte fortalte, at de ikke kunne gøre noget ved situationen før mandag - de to flygtninge måtte selv finde en løsning, selvom det betød, at én af dem var nødt til at sove på gulvet weekenden over.

- Jeg var meget frustreret, fordi jeg tidligere er blevet truet med en kniv i Sandholmlejren. Derfor var jeg meget bange og havde ikke lyst til at sove sammen med en person, jeg ikke kender, fortæller han.

- Jeg sagde, at jeg ville blive på kontoret, indtil de fandt en løsning. Jeg lagde mig ned på gulvet i et minut, men så fortrød jeg og gik mod mit værelse.

Da MB var på vej væk fra kontoret, kaldte en betjent på ham og bad om hans id-kort. Betjenten gik ind på kontoret og bad MB om at vente foran døren. Da betjenten kom ud igen, virkede han vred.

- Han gik helt op i ansigtet på mig og pegede med sin finger. Han talte på dansk og virkede truende, og jeg sagde på engelsk, at jeg ikke forstod ham.

MB fortæller, at betjenten derefter skubbede ham hårdt i brystkassen to gange.

- Jeg sagde 'stop, jeg har ikke gjort noget, hvorfor gør du dette, tag det roligt', og han svarede, at jeg skulle lytte til ham. Jeg svarede, at jeg ikke ville lytte, fordi han gjorde mig ondt.

MB forklarer, at betjenten derefter tog fat i hans t-shirt og pressede ham op mod en væg. Betjenten sagde igen, at MB skulle lytte, og MB svarede, at hvis betjenten blev ved med at lægge hånd på ham, så ville han klage.

Herefter fik den unge mand et knæ i skridtet, som ramte ham så hårdt, at det sortnede for hans øjne. Han faldt ned på jorden og slog sit hoved hårdt mod nogle trappetrin, der efterlod røde mærker og buler i hans ansigt, som det kan ses på billedet.

Dagens.dk er i besiddelse af MBs skadejournal fra Hillerød Hospital, som bekræfter, at MB var ilde tilredt, da han senere på dagen den 1. maj blev undersøgt på skadestuen.

Her står der blandt andet, at "der ses flere hudafskrabninger i højre side af panden samt på kindbenet. Det passer med, at han angiver at være faldet". Desuden fandt lægerne urin i MBs blod, hvilket stemmer overens med knæet i skridtet.

Rigspolitiet og Røde Kors, som har ansvaret for driften af asylcentrene i Danmark, siger til Dagens.dk, at man ikke kan kommentere den konkrete sag, før episoden er blevet undersøgt af relevante myndigheder.

MB fortæller, at der er flere kameraer i Sandholmlejren, og han håber, at optagelserne af episoden stadig findes, så de kan bruges som bevis på overfaldet.

Retshjælpen Rusk, som tilbyder gratis juridisk rådgivning og sagsbehandling, bekræfter over for Dagens.dk, at de hjælper MB videre med sagen i form af enten en klage eller en anmeldelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.