Hele 45 procent af danskerne spiser både and og flæskesteg juleaften. Det viser en ny måling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.
Hos Alternativet har man en helt generel holdning til, at danskerne bør spise mindre kød og mere grønt af hensyn til både folkesundheden og miljøet - og det må også gerne smitte af på julemaden.
- Julen er en særlig dag på året, som er meget præget af traditioner. Jeg har jo ikke noget ønske om, at vi i Alternativet skal ødelægge folks traditioner. Folk skal spise, hvad de har lyst til, men man kan overveje at justere lidt på det, siger Christian Poll, klima, miljø- og fødevareordfører for Alternativet.
Mere økologi i julemenuen
Han synes, at både økologi og det grønne tilbehør bør fylde mere i julemenuen.
- Vi bør gå efter at købe økologisk and, økologisk flæskesteg og økologiske grøntsager. Og så kan man gøre noget særligt ud af rødkålen, så man ikke bare ser det som noget kedeligt tilbehør, men rent faktisk laver noget rødkål, som man har lyst til at spise meget af, så man kan spise lidt mindre kød, siger Christian Poll.
Hvis rødkålen er god, kan stegen være mindre
Juleaften er for mange en dag, som der ikke må ændres på. Men Christian Poll synes alligevel godt, at man kan tænke over nogle ændringer i forhold til maden.
- Måske har man bare været vant til at købe en standard konventionel and og flæskesteg, og så vælter man enorme mængder kød ind og spiser lidt kedeligt rødkål på glas ved siden af, fordi det skal man jo. Hvis nu man i stedet for laver nogle spændende kartofler og noget spændende rødkål, så fylder det måske mere af menuen, og så behøver man ikke lave helt så stor en steg og ikke helt så meget and, foreslår Christian Poll.
Han er glad for at mange danskerne allerede i dag er gode til at sørge for, at julemaden ikke går til spilde.
- Mange har allerede i dag en god tradition for at bruge resterne fra julemiddagen de efterfølgende dage, så det ikke bare går til spilde, siger Christian Poll.