Alternativet: Fagbevægelsen skal med i den grønne omstilling

Alternativets medstifter Josephine Fock kommer fra toppen af fagbevægelsen, og hun tror på, at den vil være en central del af Danmarks bæredygtige omstilling. Uffe Elbæk har tidligere kaldt fagbevægelsen "defensiv og beskyttende".
"Jeg glæder mig rigtig meget til, at fagbevægelsen involverer sig i at lave en bæredygtig omstilling af Danmark. Det er jeg helt overbevist om, at den både har lyst til, kan og allerede gør i dag," siger Josephine Fock, Alternativets økonomi- og arbejdsmarkedsordfører.
"Jeg glæder mig rigtig meget til, at fagbevægelsen involverer sig i at lave en bæredygtig omstilling af Danmark. Det er jeg helt overbevist om, at den både har lyst til, kan og allerede gør i dag," siger Josephine Fock, Alternativets økonomi- og arbejdsmarkedsordfører. Foto: Arkiv/Scanpix

Alternativet bliver oftere associeret med græsrødder, oprør og visioner end med gamle mastodontiske institutioner på det danske arbejdsmarked.

Men økonomi- og arbejdsmarkedsordfører Josephine Fock, der stiftede partiet sammen med Uffe Elbæk, kommer fra fagbevægelsens absolutte top. Som chef for Offentligt Ansattes Organisationer har hun forhandlet overenskomster med skiftende finansministre.

Og hun er overbevist om, at fagbevægelsen kan og vil være en vigtig del af den bæredygtige omstilling, som Danmark har brug for.

- Jeg ser fagbevægelsen som en utrolig stærk faktor i forhold til at understøtte den bevægelse, der skal ske, imod en bæredygtig omstilling i Danmark, siger Josephine Fock.

Alternativet sigter mod tre former for bæredygtighed: Miljømæssig, social og økonomisk.

- Jeg tror, de har evnerne og kræfterne til det. Der er så store ressourcer i fagbevægelsen og i de medlemsgrupper, at det vil være afgørende at fagbevægelsen er med. Det er jo medarbejderne, der er med til at udvikle de gode ideer sammen med lederne. Både i det private og det offentlige, uddyber hun.

Elbæk: Fagbevægelsen er defensiv

En anden af Alternativets mærkesager er mere fokus på innovation og iværksætteri. Politiske leder Uffe Elbæk har tidligere været ude med riven efter fagbevægelsen, som han mente ”ikke er den forandringskraft i samfundet, som, jeg synes, den har potentiale til. Den er ofte meget defensiv og beskyttende i stedet for at være nysgerrig på, hvor forandringskraften er i dag, ” sagde han til i efteråret til Ugebrevet A4.

Josephine Fock, der er jurist og har arbejdet det meste af sit liv i forskellige dele af fagbevægelsen, er langt mere optimistisk:

- Jeg glæder mig rigtig meget til, at fagbevægelsen involverer sig i at lave en bæredygtig omstilling af Danmark. Det er jeg helt overbevist om, at den både har lyst til, kan og allerede gør i dag, siger hun.

- Et fantastisk eksempel er, at 3F har lavet en tænketank, der skal involvere deres medlemmer i at lave bæredygtige løsninger. Det forventer jeg at se mere af i fremtiden, uddyber ordføreren.

Win-win

Josephine Fock mener, at Folketinget i langt højere grad skal inddrage virksomheder og medarbejdere i at skabe løsninger. 3-partsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelse kan også bruges mere.

Den danske model skal der ikke pilles ved, understreger hun.

- Det er et fantastisk stærkt system, at vi kan lave aftaler mellem arbejdstagere og arbejdsgivere, hvor begge parter går ud med et resultat, som de hver især anbefaler deres medlemmer. Det er afgørende at værne om, siger Josephine Fock.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.