Aktion afslører STORE sikkerhedsproblemer på landets byggepladser

En storstilet aktion på flere af landets byggepladser har afsløret mange alvorlige brud på sikkerheden.
Modelfoto: Scanpix/Iris

Arbejdstilsynet har netop gennemført en storstilet landsdækkende aktion mod en række danske byggepladser.

Resultatet var alt andet end betryggende: På bare 49 byggepladser fandt Arbejdstilsynet så mange alvorlige brud på sikkerheden, at de måtte give 144 påbud og forbud.

Det svarer til knap tre alvorlige overtrædelser på hver eneste byggeplads, skriver Fagbladet 3F.

- Der sker stadig alt for mange ulykker på byggepladser. Derfor er det vigtigt at fastholde fokus på sikkerheden. I går fokuserede vi blandt andet på risikoen for faldulykker, og der så vi desværre mange eksempler på, at der bliver sløset med sikkerheden, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Lene Teilberg, i en pressemeddelelse.

Fagbladet 3F har over en periode beskrevet, hvordan Arbejdstilsynet bliver beskåret igen og igen. Siden 2008 er knap 40 procent af tilsynets årsværk blevet sparet væk.

På samme måde er antallet af tilsynsførende faldet drastisk fra omkring 400 tidligere til knap 300 i dag. Det betyder færre tilsyn, og dermed også større risiko for byggearbejderne, mener Flemming Hansen, miljøkonsulent i 3F's byggegruppe.

- Det her viser bare, hvor stort behovet for omfattende tilsyn er - og hvor forkert det er, at skære ned på Arbejdstilsynet igen og igen, siger han.

Flemming Hansen hæfter sig ved, at 49 byggepladser kun udgør en brøkdel af de danske byggepladser, der er aktive lige nu.

- Aktionen her berører jo kun et lille hjørne, og kan vi tage antallet af sikkerhedsbrister for pålydende for alle de byggerier, der er i gang, så er der saftsuseme meget at komme efter. Og alt det kan man ikke klare med et begrænset beredskab hos Arbejdstilsynet, siger han.

Hvert år modtager Arbejdstilsynet omkring 580 anmeldelser af faldulykker fra stiger, mangelfulde stilladser og tagarbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.