Adam afsonede med fodlænke: "Du kan fungere normalt, selvom du har dummet dig"

Adam Makhauri er glad for, at en fodlænke gav ham mulighed for at passe sit job og fungere normalt, selvom han afsonede en straf.
Adam Makhauri er glad for, at han kunne afsone sin voldsdom med fodlænke, så han kunne passe sit job som montør.
Adam Makhauri er glad for, at han kunne afsone sin voldsdom med fodlænke, så han kunne passe sit job som montør. Arkivfoto: Scanpix

For 26-årige Adam Makhauri var det en befrielse, at han sidste år kunne afsone en voldsdom med fodlænke.

Avisen.dk fortæller i dag, hvordan stadig flere afsoner fængselsstraffen derhjemme med en fodlænke. I 2010 afsonede 188 personer dagligt med fodlænke. Sidste år var det derimod i gennemsnit 350 dømte, der dagligt gik rundt med en fodlænke. En af dem var Adam Makhauri.

Han er glad for, at han kunne passe sit job som montør i stedet for at skulle en tur i fængsel.

- Det er godt, at du kan fungere normalt, selvom du har dummet dig. Jeg kunne passe mit arbejde og se min familie og mine venner, og det er jeg glad for, siger han til Avisen.dk.

Selvom han er klar over, at han skulle afsone en straf, fordi han havde udøvet vold, er han ikke sikker på, at fængsel havde været den bedste løsning.

- Jeg er ikke en person, der kan sidde stille. Jeg ville få stress og blive deprimeret, hvis jeg skulle sidde i flere måneder og kigge ind i væggen, siger Adam Makhauri.

I stedet kunne han holde sig i gang. Samtidig blev der fra Kriminalforsorgen tjekket op på, at han ikke bare lå derhjemme på sofaen.

- De ringede og tjekkede med arbejdsgiveren, om jeg kom, forklarer han.

Kan være et skub i ryggen

Adam Makhauri, der i dag læser til maskiningeniør, fik en dom på tre måneder, men på grund af god opførsel afsonede han kun to.

Han er positiv over for nyheden om, at det er flere, der afsoner med fodlænke på samme måde, som han gjorde.

- Det er fedt, så slipper man også for at overbelaste fængslerne. Det kan være et skub i ryggen til dem, der sidder i fængsel. Jeg tror, at mange bliver dovne, når de kommer i fængsel, og med fodlænken kan de i stedet holde sig i gang, siger han.

På Christiansborg er SF kan til at udvide ordningen, så endnu flere kan afsone derhjemme. I dag kan man kun afsone straffe på op til seks måneder med fodlænke, men partiet ser det gerne udvidet, så dømte med straffe på op til 12 måneder kan benytte sig af ordningen. Og det er en god idé, mener Adam Makhauri.

- Så længe det ikke er voldtægtsforbrydere eller mordere, så synes jeg, at det er fint, at man afsoner sin dom med fodlænke og kan fungere normal. Det sparer også samfundet for en masse penge, siger han til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.