Ad! Så mange danskere vasker ikke hænder efter wc-besøg

Mange danskere springer håndvasken over, når de har lavet stort og småt på toilettet - og det betyder, at de risikerer at smitte andre med alt fra virus og tarmbakterier til leverbetændelse.
Mange danskere tror ikke, det er nødvendigt at vaske hænder med sæbe, når de har tisset. Især mænd synes ikke, det er nødvendigt at vaske hænder efter de har rørt ved tissebørgen.
Mange danskere tror ikke, det er nødvendigt at vaske hænder med sæbe, når de har tisset. Især mænd synes ikke, det er nødvendigt at vaske hænder efter de har rørt ved tissebørgen. Bente Jæger Alsing / Arkiv

Hænderne skal vaskes med sæbe, hver gang du har lavet bimmelim eller bummelum. Det lærer de fleste helt fra små, men mange glemmer det åbenbart igen, når de bliver voksne.

Hver femte dansker vasker ikke hænder med sæbe, når de har tisset, og en ud af tyve lader endda sæben ligge, når de har haft afføring. Det skriver Søndagsavisen på baggrund af en undersøgelse fra Yougov.

Især mændene sløser med håndhygiejnen, viser undersøgelsen. Mange mænd finder det åbenbart ikke nødvendigt med sæbe, efter de har haft tissebørgen i hænderne - men faktisk bør vi altid vaske hænder med sæbe, når vi har været på toilet eller rørt os i kønsområdet, lyder det fra læger og eksperter.

- Bakterier findes i store mængder på huden omkring endetarmen og – i mindre grad – ved kønsdelene.  Vaskes hænderne ikke med sæbe, risikerer man at overføre tarmbakterier og virus via hænderne, og det kan give sårinfektioner, maveonde, leverbetændelse og andre  ubehagelige ting, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, til Søndagsavisen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.