Åh, nej! Så mange danskere dummer sig til julefrokosten

Fuldesyge topper listen over de mest udbredte julefrokost-bommerter, viser en undersøgelse. Til gengæld har stort set ingen danskere sex med chefen til firmajulefrokosten.
Snaps, sild og slappe tøjler. Hver tredje dansker har begået mindst én klassisk bommert til firmajulefrokosten.
Snaps, sild og slappe tøjler. Hver tredje dansker har begået mindst én klassisk bommert til firmajulefrokosten. THOMAS SJØRUP / Scanpix arkiv

Kys med kollegaen eller et raskt skænderi med chefen.

Firmajulefrokosten har ry for at være festen, hvor alt kan ske. Og noget tyder på, at aftenen lever op til sit rygte. Hver tredje dansker svarer ja til at have begået mindst én af en række typiske julefokost-bommerter, viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

- Mange ser julefrokosten som en anledning til at give den gas og tage godt for sig, fordi vi arbejder hårdt til dagligt, siger Heidi Sahlgreen, der er psykolog og blandt andet holder foredrag om, hvordan man opfører sig professionelt på arbejdspladsen.

Læs også: Lir, bræk og pinligheder: Se julefrokost-bommerterne

Hovedet i firma-toilettet

Ifølge undersøgelsen er den mest udbredte bommert at drikke sig så fuld, at man bliver dårlig til festen, hvilket næsten hver sjette har prøvet.

Fuldesyge er da heller ikke noget, der forarger hverken chef eller kolleger på de fleste arbejdspladser, så selvom du endte med hovedet i toilettet fredag nat, kan du sagtens holde det højt mandag, beroliger Heidi Sahlgreen.

- Folk bærer som regel over med, hvis man drikker for meget, for det er noget næsten alle har prøvet på et eller andet tidspunkt, siger hun.

En anden klassisk julefrokost-dumhed er at blive lidt for åbenmundet.

13 procent svarer i undersøgelsen, at de er kommet til at fortælle noget lidt for privat til en kollega.

Læs også: Se, hvad vi fuldesnakker til chefen om

Utro til julefrokosten - det tæller da ikke!

På tredjepladsen finder vi endnu en julefrokost-kliché.

12 procent svarer nemlig ja til at have kysset eller haft sex med en kollega til firmajulefrokosten.

Det skyldes i høj grad en kulturel enighed om, at den slags i en eller anden grad hører med til det at gå til julefrokost. Hvis man er gift eller i fast forhold, er utroskab i manges øjne mere legalt, hvis det sker til julefrokosten, forklarer Cleoh Dharma, der er sexolog og specialestuderende i Psykologi.

- Omvendt er der også mange, der frygter partnerens julefrokost netop af den grund, og nogle bliver så jaloux, at det nærmest bliver en selvopfyldende profeti, fordi partneren ender med at føle sig kvalt, siger hun.

Cleoh Dharma tilføjer, at selvom utroskab til julefrokosten måske er mere socialt accepteret, kan det stadig føles lige så sårende for den bedragede partner som andet utroskab.

- Tit er det i højere grad det at blive holdt for nar, der sårer, end den fysiske utroskab. Derfor gør det ofte mere ondt, hvis partneren har været utro med en, han eller hun kender i forvejen og kommer til at se igen - for eksempel en kollega, forklarer sexologen.

Chefen er no-go

Mens forholdsvis mange har kærestet rundt med en kollega, holder de allerfleste fingrene fra chefen.

Tæt på nul procent har kysset med, haft sex med eller lagt an på en chef til julefrokosten, viser undersøgelsen. Det skyldes dels, at det er en uskreven regel, at chefen forlader festen tidligt.

Men en del af forklaringen er også, at chefen har magten, mens to kolleger er mere ligeværdige, forklarer psykolog Heidi Sahlgreen.

- Der er mere på spil. Man risikerer mere, hvis det er chefen, siger hun.

Læs også: Gæld og gruppesex: Det tænder din chef af på

Samtidig kan den slags også give flere problemer og gnidninger på en arbejdsplads, når musikken er slukket og man skal se hinanden i øjnene på kontoret om mandagen.

- Mit indtryk er, at hvis der foregår lidt kys og kram mellem to kolleger til en julefrokost, kan de andre kolleger tit godt kende til det, uden det giver problemer eller kommer videre, selv hvis de to har partnere hjemme. Men hvis man ender i seng med chefen, er det anderledes. Så vil de andre på arbejdspladsen begynde at overveje, om man bliver forfordelt og så videre, siger Heidi Sahlgreen.

Om undersøgelsen:

Wilke og Avisen.dk har stillet 1.020 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år: Hvilke af følgende har du prøvet at gøre til en firmajulefrokost? Respondenterne kunne vælge flere svar mellem en række klassiske julefrokost-udskejelser.

  • 68 procent eller cirka to ud af tre svarer, at de ikke har gjort nogen af tingene
  • 16 procent eller cirka hver sjette har drukket så meget, at han/hun blev dårlig til festen
  • 13 procent er kommet til at fortælle noget lidt for privat til en kollega
  • 12 procent har lagt an på en kollega
  • 12 procent har kysset med eller haft sex med en kollega
  • Kun 0,1 procent har kysset med eller haft sex med chefen

Se resten af svarene her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.