54-årige Helle på erhvervsskole: Desperat for en indtægt

Helle på 54 år er røget ud af dagpengesystemet. Derfor gik hun på grundforløb som kok og tjener for at få økonomien til at hænge sammen.
Det har aldrig været Helle drøm at arbejde med som hverken kok eller tjener. Derhjemme var det hendes mand, der stod for maden
Det har aldrig været Helle drøm at arbejde med som hverken kok eller tjener. Derhjemme var det hendes mand, der stod for maden Anders Brohus/Polfoto/arkiv

Det var ikke det, Helle nogensinde havde drømt om.

At hun som 54-årig skulle starte på kok og tjener-linjen på en erhvervsskole. Det er ikke engang hende, der laver maden derhjemme. Men hun kunne simpelthen ikke finde andre måder at få deres økonomi til at hænge sammen.

”Det var min søn, der foreslog, om jeg ikke kunne begynde på en erhvervsuddannelse, så jeg kunne få SU. Når jeg nu ikke kunne få andet,” siger Helle.

Hun ønsker at være anonym af frygt for at få problemer med SU-styrelsen og erhvervsskolen.

Hun er uddannet i butik. I 2009 var Helle til mus-samtale, og hendes chef sagde, det gik rigtig godt med hende i forretningen. To dage efter lukkede den. Siden har hun søgt efter job, været i flere løntilskudsjob og mistet retten til dagpenge.

”Jeg synes, det er et nederlag. Jeg begyndte i lære som 17-årig, og nu står jeg her med hatten i hånden,” siger hun.

Flyttet til mindre lejlighed

Selvom hun og hendes mand er flyttet til en mindre lejlighed, kan de stadig ikke få det til at hænge sammen at leve af hans løn alene. Heller ikke selvom den er for stor til, at hun kan få kontanthjælp.

På skolen kan Helle se, at der er mange andre, der også er der af økonomiske årsager.

Man begynder på et grundforløb og efter cirka tyve uger med SU, skal man så begynde i praktik, hvis man kan få en plads. Ellers kan man begynde forfra på et nyt grundforløb med ny SU.

”Nogle har været gennem mange forløb fra tømrer til vvs. Der er også nogle stykker på holdet, der virkelig brænder for at blive kok eller tjener,” siger Helle.

Selv havde hun aldrig drømt om at lave mad. Derhjemme er det hendes mand, der gør det. Men indtil videre har hun SU et par måneder endnu.

Hun var så heldig, at fordi hun startede på de 20 ugers grundforløb i foråret, blev den lange skolesommerferie lagt oveni, og der har hun også ret til SU.

Misbruger Helle SU-systemet?

Helle har selv tænkt en del over, om hun misbruger SU-systemet. Som tiden er gået, er hun kommet frem til, at det gør hun ikke.

”I starten var jeg på skolen i ren desperation for at få en indtægt. Men efterhånden har jeg fået blod på tanden. Jeg har fået rigtig meget ud af at gå her, har fået noget mere erfaring at søge ud fra. Jeg er begyndt også at søge job som køkkenpersonale eller opvasker,” siger hun.

Helles rigtige navn er redaktionen bekendt

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.