500 ansatte må ikke forlade slagteri: Lukket efter svinepest-mistanke

Dyrlæge vurderer, at der måske kan være tale om svinepest, og derfor er slagtningen stoppet.
Mistanke om svinepest har onsdag fået Danish Crown til at lukke sit slagteri i herning, mens sagen undersøges.
Mistanke om svinepest har onsdag fået Danish Crown til at lukke sit slagteri i herning, mens sagen undersøges. Foto: Danish Crown/free

Opdateret klooken 17.00: Fødevarestyrelsen har nu afblæst mistanken om svinepest på slagteriet. Læs mere her.

En død gris har onsdag ført til, at Danish Crowns slagteri i Herning er lukket, og de ansatte har fået forbud mod at forlade virksomhedens område.

Den døde gris blev fundet under aflæsningen af en dyretransport i slagteriets stald, og Fødevarestyrelsens dyrlæge har vurderet, at der kan være tale om svinepest.

Pressechef i Danish Crown Jens Hansen fortæller til Ritzau, at slagteriet for så vidt er åbent for udefrakommende, men at hverken personer eller lastbiler kan forlade stedet uden at blive desinficeret grundigt.

- Vi har været nødt til at stoppe slagtningen, fordi vi ikke har plads til flere lastbiler på området. De må ikke køre herfra, fordi de kan bringe smitte ud på hjulene, og fordi svinepest kan smitte gennem produkterne til andre dyr, siger han.

Svinepest er ufarlig for mennesker, men kan sprede sig til andre dyr gennem slagterivarer, der ender som madaffald, forklarer pressechefen.

Slagteriet huser Danish Crowns detailpakkeafdeling, som leverer varer til de danske supermarkeder. Og her står produktionen lige nu stille, fordi der ikke er plads i kølerummene.

Samtidig bliver der heller ikke bragt varer ud til supermarkederne, og det kan give tomme kølediske, når danskere fredag går på indkøb til weekendens julefrokoster.

- Der holder tre lastbiler hernede, som er klar til at rulle ud med varer til de danske supermarkeder. Lige nu er de forsinkede, og vi kan ikke afvise, at der vil være lidt lavvande i kølediskene med medisterpølse, koteletter og stegeflæsk i morgen, siger Jens Hansen.

Fødevarestyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at grisene i lastbilen stammer fra to besætninger i henholdsvis Vejen og Vojens. De er nu begge sat under mistanke, oplyser styrelsen.

- Fødevarestyrelsen besøger besætningerne og tager stilling til, om mistanken kan afblæses, og slagteriet dermed kan genåbnes, skriver myndigheden.

Styrelsen understreger, at sygdommen ikke har været i udbrud i Danmark siden 1933, selv om der jævnligt opstår mistanke.

Jens Hansen oplyser til Ritzau, at Danish Crown senere onsdag får en melding om, hvorvidt smittemistanken opretholdes eller afblæses.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.