5 overraskende grunde til hovedpine

Tusinder af danskere lider ofte af hovedpine uden nogen påviselig grund, men årsagerne kan også være svære at gennemskue.
Hovedpine kan have mange overraskende årsager.
Hovedpine kan have mange overraskende årsager. Foto: Depositphotos

Der kan være mange grunde til, hvorfor det pludselig begynder at dunke bag tindingerne. Her har vi samlet nogle af de mere overraskende.

1. Natrium

Ifølge en undersøgelse i 2014 fra Johns Hopkins Medicine i Baltimore, der har sammenlignet personers indtag af salt med deres tendens til hovedpine, så er natrium årsag til hovedpine.

Almindeligt køkkensalt består af 40 procent natrium, og det en ingrediens, man skal holde øje med på indholdsdeklarationen på madvarer. Vores krop har nemlig sjældent brug for mere end et par gram salt dagligt, men de fleste danskere spiser 8-12 gram.

Resultaterne viste, at et højt natrium-forbrug - omkring 8 g dagligt - medførte en tredjedel mere hovedpine end lavt natriumindhold - omkring 4 g per dag. Og selvom salt er forbundet med forhøjet blodtryk, så viste undersøgelsen, at det ikke var årsagen til hovedpinen.

2. Solstorme

De to smertefulde sygdomme leddegigt og klyngehovedpine påvirkes formentlig af solstorme, der rammer jorden.

Det er der stærke indicier på, efter forskere har sammenlignet udviklingen af de to lidelser med de sidste 50 års solaktivitet. Resultaterne viser, at lidelserne har samme udbrudsfrekvens med cirka 10. års mellemrum svarende til solaktiviteten.

Forskerne fra National Institute of Environmental Health Sciences mener, at geomagnetismen påvirkes af solstormene, og at det kan forklare flere tilfælde af klyngehovedpine på den amerikanske østkyst, hvor der er en større geomagnetisk aktivitet.

3. Skarp sol

Når solen blænder dig på en dejlig sommerdag eller fra genskinnet fra sneen, kan det udløse hovedpine. Genskinnet forstyrrer din hjernes thalamus, der er et område af din hjerne, som sender smertesignaler til din krop, og forårsager en øjeblikkelig smerte.

Læs også: 10 råd til at leve med kroniske smerter

Det viste blandt andet en undersøgelse fra Harvard Medical School i Boston, der testede lys på to grupper blinde, hvor den ene var helt blind og den anden dog kunne se lys. Patienterne i den sidste gruppe beskrev intensiveret smerte, når de blev udsat for lys, især på de blå bølgelængder.

3. Overvægt

Overvægtige mennesker har større risiko for episodisk migræne, der rammer højest 14 dage om måneden, mens kronisk migræne var mindst 15 dage.

Læs også: 10 overraskende madråd, der slanker

Læs også: 12 madråd mod hovedpine

En undersøgelsen i 2013 fra Johns Hopkins University School of Medicine af mere end 3.800 voksne viste, at et body mass index (BMI) over 30 medførte en 81 procent højere risiko for episodisk migræne - især blandt kvinder under 50 år.

5. Hovedpinepiller

Ja, hovedpinepiller kan faktisk medføre hovedpine, og det kaldes Medicinoverforbrugshovedpine (MOH), som er en tilstand, der skyldes et overforbrug af hovedpinepiller.

Læs også: Tretrinsplan kan afsløre din hovedpine

Når man ofte rammes af hovedpine, så spiser man ofte piller, og det kan formentlig ændre smertesystemets reaktion. Det er ikke mængden af hovedpinepiller, der øger risikoen for MOH, men om du spiser dem hver dag.

Læs også: Sex kan stoppe hovedpine

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.