3F-formand rystet over massefyringer: Troede tillidsmand tog pis på ham

Mandag havde to midtjyske mænd første arbejdsdag på Siemens vindmøllefabrik i Engesvang. Tirsdag var to andre 3F-medlemmer til jobsamtaler. Onsdag kom den triste nyhed om, at fabrikken lukker, og 430 ansatte mister deres job.
- Det er kommet fuldstændig bag på alt og alle, at Siemens Wind Power trækker stikket ud på fabrikken i Engesvang, siger formand for 3F Midtjylland Henning Vestbjerg Pedersen.
- Det er kommet fuldstændig bag på alt og alle, at Siemens Wind Power trækker stikket ud på fabrikken i Engesvang, siger formand for 3F Midtjylland Henning Vestbjerg Pedersen. Foto: Privat og Scanpix/arkiv

Det er dagen derpå hos 3Fs lokale afdeling i Midtjylland. Efter gårsdagens chokerende nyhed om, at Siemens Wind Power i Engesvang lukker og afskediger 430 ansatte, er stemningen nedtrykt. 

- Ligesom alle andre er jeg rystet. Der er en rigtig trist stemning. Det er kommet fuldstændig bag på alt og alle, at Siemens Wind Power trækker stikket ud på fabrikken i Engesvang, siger formand for 3F Midtjylland Henning Vestbjerg Pedersen.

Cirka 170 industriteknikere, plastoperatører og produktionsarbejdere, der i går fik den sørgelige besked, er organiseret i 3F Midtjylland. Andre er medlemmer af 3F i Viborg, Holstebro og Silkeborg eller af Dansk Metal og Teknisk Landsforbund.

Jobsamtaler 24 timer før lukning 

- Vi er også rystede over, at der ikke har været noget forvarsel overhovedet. To af vores medlemmer begyndte i faste jobs på vindmøllefabrikken i mandags. Og i tirsdags var to andre af vores medlemmer til jobsamtale til andre faste stillinger, fortæller han.

Fordi der ikke har været nogle som helst signaler om krise og lukningstrusler, troede han heller ikke på nyheden, da tillidsmanden fra Siemens ringede på hans mobiltelefon klokken cirka kvart over to i går eftermiddags.

- Da vi blev ringet op af tillidsmanden, der fortalte om lukning og massefyringer, spurgte vi om han tog pis på os. Det gjorde han så desværre ikke, konstaterer Henning Vestbjerg Pedersen.

Værkførerne vidste ingenting

Den lokale 3F-formand er overbevist om, at kun den absolutte topledelse i Siemens Wind Power har vidst, hvilken vej vinden blæste.

- Det kan godt være, at den allerøverste ledelse på fabrikken har vidst, hvad der var i gære. Men teamlederne og værkførerne har intet vidst, for ingen skal bilde mig ind, at de ansætter folk mandag og tirsdag, hvis de ved, at fabrikken lukker, siger han. 

Alle medarbejderne fra funktionærer til produktionen, fra nathold til daghold blev kaldt til møde klokken 14.00 onsdag, hvor de fik overbragt den dårlige nyhed. Men ikke alle ansatte kunne nå at troppe op, og derfor læste nogle ansatte om det på facebook.

Henning Vestbjerg Pedersen har selv en 23-årig søn, der arbejder i produktionen på vindmøllefabrikken.

- De ansatte i produktionen er mænd fra først i 20'erne til slutningen af 50'erne. Nogle har arbejdet på den gamle fabrik LM Glasfiber, som Siemens overtog for ti år siden. Det er svært for alle, fordi det har været en god arbejdsplads, pointerer han.    

Forhandlinger i næste uge

I næste uge begynder forhandlingerne om fratrædelsesvilkår mellem de faglige organisationer og ledelsen i Siemens Wind Power.

Henning Vestbjerg Pedersen håber, at nogle af medarbejderne får mulighed for at flytte med til Siemens vindmøllefabrikker i i Aalborg eller Brande.

- Vi er allerede i fuld gang med finde ud af, hvad der er af jobåbninger andre steder i området, men der er ikke så mange store virksomheder, der lige står og mangler så meget arbejdskraft, siger han.

Sammen med tillidsrepræsentanterne, AOF-Midt og Herningsholms Erhvervsskole går 3F nu i gang med at finde ud af, om nogle medlemmer skal have tilbud om bestemte kurser og efteruddannelse for hurtigt at få andet arbejde. 

- Men i løbet af det næste halve år vil jeg regne med, at folk stopper på Engesvang. Frem til sommerferien vil jeg skyde på, at der bliver meget travlt med at forhandle og sikre os, at flest mulige hurtigt kommer i gang med noget andet, fastslår han.

18 ledige vindmøllejob

Vindmøllegiganten Siemens vil også efter fabrikslukningen i Engesvang være en af Danmarks største private arbejdsgivere. Siemens beskæftiger cirka 8.000 mennesker herhjemme, og langt de fleste arbejder i vindmølleforretningen.

Ifølge Jobindex er der i dag 18 ledige job i Siemens Wind Power i blandt andet Brande og Aalborg. Det er netop de to produktionsfaciliteter, som Siemens satser på fremover, fordi de kan producerer de store vinger, der er efterspørgsel på nu. På fabrikken i Engesvang kan man producere vinger med en længde på op til 53 meter, mens man i Aalborg kan klare vinger på 75 meter.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.