331.810 danskere kan få svendebrev på turbo-tid

Af de 385.825 ufaglærte, der er i Danmark mellem 30-65 år, har 83 procent gode forudsætninger for at blive faglærte, og tre procent har meget gode forudsætninger, viser ny stor undersøgelse.
86 procent af alle ufaglærte har gode eller meget gode forudsætninger for at blive faglærte. De kan få merit for deres kurser og erhvervserfaring og tage en erhvervsuddannelse på kortere tid.
86 procent af alle ufaglærte har gode eller meget gode forudsætninger for at blive faglærte. De kan få merit for deres kurser og erhvervserfaring og tage en erhvervsuddannelse på kortere tid. Colourbox

Hvis du er ufaglært og drømmer om at få et svendebrev, så er det sikkert lettere end du tror. Otte ud af ti ufaglærte kan nemlig skære flere år af erhvervsuddannelsen og blive opkvalificeret til faglært på under et år.

Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet New Insight har lavet for LO. Og tallene kommer ikke bag på LO-sekretær Ejner K. Holst.

"Det er jo ikke Jens Vejmand, vi taler om. Mange ufaglærte er højt kvalificerede specialarbejdere, som bare mangler at få papir på deres kompetencer," siger han.

Det kan være helt ned til seks ugers uddannelse, der skal til for at løfte en ufaglært til faglært niveau. Og det kan gøre en verden til forskel for den enkelte, mener Ejner K. Holst.

"Vi ved, at det at være faglært giver en større jobsikkerhed, højere løn og faktisk så lever man også længere," siger han.

Ufaglært kan være fint

Selvom man er ufaglært, kan man sagtens have en masse kompetencer. Det viser undersøgelsen fra New Insight, der har analyseret de ufaglærtes baggrund.

Mange har taget kurser og har så meget praktisk erfaring med faglært arbejde, at de let vil kunne blive faglærte.

Af de 385.825 ufaglærte, der er i Danmark mellem 30-65 år, har 83 procent gode forudsætninger for at blive faglærte, og tre procent har meget gode forudsætninger.

Det bekræfter også arbejdsgivernes opfattelse af de ufaglærte.

"Livets skole og det at være ude på arbejdsmarkedet er så tæt på at være det mest kvalificerende, der overhovedet findes," siger direktør i DA, Henrik Bach Mortensen.

Derfor mener han heller ikke, at ufaglærte skal tage en uddannelse til faglært for enhver pris.

"Der er mange ufaglærte, der ikke har behov for at blive faglærte. Men hvis man tror, man kan klare sig bedre med en formel uddannelse, så kan man jo benytte de mange muligheder, der findes," siger han.

Flere jobmuligheder

I LO opfordrer de til gengæld alle ufaglærte, der har mulighed for det, til at tage en uddannelse, der opkvalificerer dem til faglært, da det giver bedre jobmuligheder i fremtiden.

"De skal have lavet en vurdering af deres reelle kompetencer, så de kan finde ud af, hvordan de kommer derhen, hvor der er flere job," siger Ejner K. Holst.

Som ufaglært er der mange forskellige muligheder for at blive opkvalificeret til faglært. Man kan blive voksenlærling i den virksomhed, hvor man arbejder, eller man kan tage et kortere individuelt forløb på en erhvervsskole. Som ledig har ufaglærte mulighed for at tage en erhvervsuddannelse på 80 procent af dagpengene.

"Der er mange muligheder, og det kan virke forvirrende. Men mit råd er at tale med den lokale fagforening, de kan hjælpe med at finde den bedste løsning," siger Ejner K. Holst.

Fra ufaglærte til faglært?

 

Der er 385.825 ufaglærte mellem 30-65 år i Danmark. Mange har været på kurser eller anden opkvalificering og har derfor ikke så langt op til faglært niveau.

 • 3 procent har meget gode forudsætninger for at blive faglærte
 • 83 procent har gode forudsætninger for at blive faglærte
 • 14 procent har mindre gode eller ingen forudsætninger for at blive faglært
 • Det betyder, at omkring 331.810 danskere har gode eller meget gode forudsætninger for at blive faglærte

 

Det er særligt inden for disse brancher, de ufaglærte har gode forudsætninger for at blive faglært:

 • Vidensservice
 • Sundhedsvæsen
 • Fremstilling
 • Transport

 

I disse brancher halter det til gengæld:

 • Hotel og restauration
 • Service
 • Bygge og anlæg
 • Socialområdet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.