TERROR I KØBENHAVN

30.000 mindedes ofre i København

En mængde mennesker med alvorlige miner er mødt for at mindes dræbte og sårede fra weekendens skudattentater.
Fakler og tavse miner. Tusindvis af mennesker var mødt op til højtideligheden på Østerbro i København.
Fakler og tavse miner. Tusindvis af mennesker var mødt op til højtideligheden på Østerbro i København. Polfoto

Tusindvis af danskere strømmede mandag aften til Krudttønden på Østerbro i København for at deltage i mindehøjtideligheden for ofrene for weekendens skudattentater.

- Der er rigtig mange mennesker, og det er en meget højtidelig manifestation, siger Københavns Politis pressetalsmand Henrik Møller Jakobsen.

Ved arrangementets begyndelse klokken 20 mandag aften skønner Københavns Politi, at 30.000 mennesker deltager. Blandt de fremmødte er kronprins Frederik og adskillige medlemmer af regering og folketing.

Blandt deltagerne er også en stor gruppe mennesker, som er gået i samlet trop hele vejen fra synagogen i Krystalgade i Københavns indre by. Politiet skønner, at omkring 500 gik med i dette optog.

Politiet massivt til stede

Det er samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation, der står bag mindehøjtideligheden, hvor blandt andre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler, og hvor adskillige musikere optræder.

Også politiet er massivt til stede for at passe på de mange prominente deltagere og de mange helt almindelige mennesker, der vil vise deres respekt efter skudattentaterne.

- Vi er massivt til stede, lige som vi også er det andre steder i byen, siger Henrik Møller Jakobsen.

Skulder ved skulder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt opfordrede i sin tale til, at Danmark står sammen efter weekendens terrorangreb.

- Vi står skulder ved skulder. Muslimer, jøder og kristne, mennesker af forskellig politisk overbevisning. Vi står sammen som danskere, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun talte foran en tusindtallig skare på Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro i København.

Her blev ofrene for terrorangrebene i København mindet med et minuts stilhed, ligesom opbakningen til ytringsfriheden og demokratiet blev markeret, mens de mange fremmødte fik en lejlighed til at fordøje weekendens begivenheder.

Uforståeligt had

De fleste har formentlig ligesom Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund, svært ved at forstå, hvorfor to uskyldige mennesker måtte lade livet.

- Angrebet er drevet af et for os helt uforståeligt had. Det var et ønske om at skade en gruppe mennesker, blot fordi vi bekender os til vores religion, sagde Dan Rosenberg Asmussen i sin tale.

Statsministeren opfordrede dog til, at man ikke lod sin hverdag påvirke af de voldsomme begivenheder.

- Vi står fast på, at vi vil leve et almindeligt liv, hvor vi går til møder og til fest. Vi vil leve, som vi vil, og vi er dem, vi er. Og i aften holder vi hinanden i hånden, sagde hun.

Foruden Helle Thorning-Schmidt og de mange tusinde fremmødte deltog en lang række andre ministre og partiledere også i ceremonien, ligesom kronprins Frederik også var mødt op.

Besøg fra udlandet

Fra udlandet deltog Sveriges statsminister Stefan Löfven, ligesom Norge blandt andre var repræsenteret af udenrigsminister Børge Brende.

Talerne blev suppleret af musik og sang fra blandt andre Pernille Rosendahl og Marie Carmen Koppel.

Mindehøjtideligheden var arrangeret af samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation.

Allerede sent lørdag aften blev begivenheden annonceret på Facebook, og siden har mere end 21.000 mennesker tilkendegivet, at de deltager.

Politiet skønner, at omkring 500 tog turen i samlet flok fra den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København og ud til Østerbro.

Og da beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev bød velkommen, var der ifølge politiet 30.000 mennesker samlet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.