TERROR I KØBENHAVN

Kunstner føler frygt efter terrorhandling

Kunstneren bag et kontroversielt kunstprojekt om religion frygter, at han bliver forvekslet med provokations-kunstner.
Jens Galschiøt Christophersen står her imellem egne skulpturer. Han frygter, at hans nye kunstværk om religion bliver forvekslet med muhammed-tegningerne, der har forårsaget de to terrorhandlinger i Paris og København i starten af 2015.
Jens Galschiøt Christophersen står her imellem egne skulpturer. Han frygter, at hans nye kunstværk om religion bliver forvekslet med muhammed-tegningerne, der har forårsaget de to terrorhandlinger i Paris og København i starten af 2015. Foto: FREELANCE FREELANCE/POLFOTO

Weekendens terrorangreb i København får manden bag et kontroversielt kunstprojekt i Silkeborg til at overveje, om det er værd at provokere religiøse mennesker. Det skriver DR Østjylland.

På udstillingen i Silkeborg bruger Jens Galschiøt blandt andet 300 citater fra de tre store religioner, kristendommen, jødedommen og islam.

Billedhuggeren vil ikke sætte sig selv i samme båd som Muhammedtegneren Lars Vilks, der angiveligt var målet for terroraktionen på Krudttønden i København.

Men alligevel frygter han for sin egen sikkerhed.

- Det er nogen gange mit indtryk, at de mennesker, der laver terrorisme, som nu ham, der gjorde det i weekenden i København, han virker jo ikke som en meget skolet mand, der har sat sig ind i koranen. Dybest set er der jo tale om et bandemedlem. Derfor kan man godt forestille sig, at man meget let kunne forveksle sådan én som mig og Vilks og Muhammedtegningerne og sige: Det er noget med religion. Det skal bare bombes. Jeg er selvfølgelig bange for, at jeg pludselig ryger med i en åndssvag fejltagelse, siger Jens Galschiøt til DR Østjylland.

Kunstneren mener, at han forholder sig kritisk til alle de tre religioner, han beskæftiger sig med i sit kunstværk Abrahams Børn på Silkeborgs Bad.

- Hvis man laver kunst, der er afbalanceret, og hvor man kan diskutere og debattere et emne, også selvom det gøres skarpt, men hvor man er interesseret i dialogen, så er det okay at lave. Jeg viser alle tre religioner i min udstilling på Kunstcentret Silkeborg Bad. Her siger jeg ikke kun, at muslimernes bog koranen indeholder masser af vold og rædselsfulde ting, jeg siger også, at det gør både biblen og toraen også.

Terroren og dødsofrene kommer bag på billedhuggeren Jens Galschiøt.

- Jeg er fuldstændig rystet over, at det pludselig sker i København. Jeg havde vel håbet på, at vi gik fri på en eller anden måde, men selvfølgelig går vi ikke fri, siger han til DR Østjylland.

Jens Galschiøt kunne ikke selv finde på at tegne Muhammed som en hund, som Lars Vilks tidligere har gjort. Han mener, at man ikke må være for provokerende med sin kunst. Men han støtter op om ytringsfriheden, og at man selv må bestemme, hvad man udgiver. Dermed støtter han den svenske Muhammed-tegner.

Omkring 3.000 mennesker har set hans udstilling på Kunstcentret Silkeborg Bad den første måned. Det har trukket dobbelt så mange gæster som normalt for januar og februar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.