Ziegler om forgyldt kommunaldirektør: Vi betaler, fordi vi skal

Michael Ziegler svarer igen på kritik af gyldent håndtryk til kommunaldirektøren, selvom denne fortsætter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Høje Taastrup Kommune

Kommunaldirektør i Høje Taastrup, Lars Holte, kan høste en stor sum penge, når hans kontrakt udløber til sommer. Det har fået mange sind i kog, og nu svarer Michael Ziegler tilbage på reaktionerne.

Borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K), er kommet i stormvejr, efter det er kommet frem, at hans kommunaldirektør, Lars Holte, kan se frem til en fratrædelsesbonus på 1,4 millioner, når hans kontrakt udløber til sommer.

Men den øverste embedsmand i Høje-Taastrup Kommune fortsætter i sin stilling, da han har fået forlænget sin kontrakt med tre år.

Dermed kan Lars Holte se frem til fratrædelsen på 1.4 millioner skattekroner, mens han ikke behøver at lede efter nyt job.

Lige nu er Michael Ziegler nøgleperson i forhandlinger om ny overenskomst for de kommunalt ansatte. Her er lønstigninger til de offentligt ansatte et stort stridspunkt imellem parterne.

Nu svarer Michael Ziegler tilbage i et opslag på Facebook, hvor han forklarer, hvorfor kommunaldirektøren står til at få udbetalt så mange penge.

- Det helt enkle svar er: vi betaler, fordi vi skal! Det var den kontrakt vi indgik med kommunaldirektøren tilbage i 2012, da han blev ansat, skriver han i opslaget.

Han forklarer yderligere i opslaget, at det dengang var en almindelig måde at ansætte på. Det var en strategi for at få den bedste til jobbet, og det var et enigt byråd, der dengang ansatte kommunaldirektøren.

Dog pointerer Michael Ziegler også, at det er blevet besluttet, at der ikke skal laves sådanne ansættelsesaftaler mere.

- Fordi de er svære at forklare – og dermed svære at forsvare, skriver han.

Får godtgørelse, men fortsætter i jobbet

Nu er det så kommet frem, at Lars Holte fortsætter mindst tre år endnu og får samtidig sin fratrædelsesgodtgørelse til sommer. Det skriver Taastrup.nu, der også har fået aktindsigt i sagen.

Udover fratrædelsesgodtgørelsen på 1,4 millioner kroner kan Lars Holte se frem til endnu en årsløn på 1,9 millioner kroner. Samtidig får han ved kontraktens udløb om tre år en halv million kroner oveni.

Kommunaldirektøren er ansat på såkaldt åremålsvilkår. Her ansættes man typisk for fem eller seks år, hvortil man opsparer en fratrædelsesgodtgørelse. Lars Holte er stadigvæk ansat på den samme åremålskontrakt de næste tre år, selvom Michael Ziegler har gjort det klart, at der fremover ikke skal ansættes på de vilkår mere.

Anden procedure for ansættelser fremover

Michael Ziegler skriver yderligere i sit opslag, at ansættelser fremover skal være på kontrakt. Der er her tale om en fastansættelse, hvor det bliver dyrere at fyre, men til gengæld er der ingen fratrædelsesbonus.

- Det er den, vi har besluttet fortrinsvis at bruge fremover. For den kan forklares – og forsvares, skriver han.

Taastrup.nu skriver, at Michael Ziegler i efteråret sidste år udtalte sig om fratrædelsesgodtgørelser til offentligt ansatte chefer, som ikke fratræder.

- En fratrædelsesgodtgørelse er selvfølgelig grundlæggende beregnet til medarbejdere, der fratræder. Derfor fik KL i overenskomstforhandlingerne i 2015 forhandlet os frem til en ændring af reglerne, så der ikke udbetales fratrædelsesgodtgørelser til chefer, der får en ny kontrakt eller bliver fastansat. I de kommende overenskomstforhandlinger vil vi kæmpe for, at det også skal være slut med at få udbetalt godtgørelse, når man forlænger sin kontrakt, har Michael Ziegler sagt ifølge Taastrup.nu.