Administration 

Winnie: Hvis heroin bliver lovligt, får jeg et normalt liv

Winnie Jørgensen, der er næstformand i BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere, har levet som stofbruger i over 30 år. Og hun er ikke i tvivl om, at det ville spare stofbrugere for grimme oplevelser og følgesygdomme, hvis stoffer blev afkriminaliseret. (Foto: Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk)

Hvis man afkriminaliserede narkotika, ville samfundet spare penge. Og dem, der tager stoffer, ville undgå fordomme, følgesygdomme og en konstant tom pengepung. Det mener den 56-årige stofbruger Winnie Jørgensen, der selv har lidt under, at de fleste stoffer skal skaffes illegalt.

Winnie Jørgensen er forpustet, da hun ankommer til BrugerForeningen for aktive stofbrugere ved Blågårds Plads i København. Hendes cykelnøgler er blevet væk, så hun var nødt til at tage en bus. Hun kommer direkte fra klinikken Valmuen, hvor hun to gange dagligt får lægeordineret heroin.

Om heroin og andre euforiserende stoffer skal være lovligt, er en diskussion, der med jævne mellemrum bliver sat til debat. For nyligt blev spørgsmålet om afkriminalisering af stoffer igen aktuel. En af verdens mest indflydelsesrige menneskerettighedsorganisationer Human Rights Watch meldte overraskende ud, at narkotika til eget forbrug burde lovliggøres i alle lande.

Der er flere gode argumenter for, hvorfor stoffer burde afkriminaliseres, mener 56-årige Winnie Jørgensen, der er førtidspensionist og har taget heroin i mere end 30 år.

Det ville betyde færre følgesygdomme som amputerede arme og ben, mindre kriminalitet og give mennesker, der er afhængige af stoffer et mere værdigt liv, mener hun

- Stoffer skulle legaliseres fuldstændig, så det var staten, der styrede det. Det burde kun være læger, der kunne ordinere narkotika, for det har aldrig været lettere, end det er i dag, at skaffe stoffer. Der er ikke nogen, der spørger om legitimation eller hvorfor, du skal have stofferne, siger Winnie Jørgensen til Avisen.dk.

Ikke misbruger, men bruger

Winnie Jørgensen er lille af statur og har samlet sine orange krøller i en hestehale. Men man skal ikke tage fejl. Bag det feminine ydre er der en reflekteret kvinde, som siger sine meninger råt for usødet. Hun er næstformand i BrugerForeningen og bliver gal, hvis nogle går ind på hendes kontor uden at have fået lov. Hun bliver også irriteret, hvis nogle siger stofmisbruger.

- Stofmisbruger? Nej! Det ved gud jeg ikke er. Det var dog et grimt ord. Jeg er stofbruger. Ikke misbruger, siger Winnie Jørgensen.

De folk, der kommer i BrugerForeningen er brugere, forklarer Winnie Jørgensen. Stoffer omtaler hun helst som medicin.

Hver dag arbejder hun som frivillig i BrugerForeningen, der også har sit eget værested. Foreningen arrangerer sociale aktiviteter og tilbyder rådgivning.

En lille spinkel mand i blå cowboybukser og en stor jakke bliver ved med at cirkle trippende rundt om Winnie Jørgensen. De har aftalt, at hun skal med ham som bisidder på bistandskontoret.

Heroinen slørede virkeligheden

I Human Right Waths argumentation for, hvorfor stoffer skal lovliggøres, henvises der blandt andet til Portugal, hvor man har afkriminaliseret stoffer. Antallet af narkotikarelaterede dødsfald er faldet drastisk og færre unge portugisere eksperimenterer med stoffer, skriver formanden for Human Rights Watch i USA, Maria McFarland, i et blogindlæg på organisationens hjemmeside.

Winnie Jørgensen er overbevist om, at færre unge ville prøve stoffer, hvis det var tilladt. Stoffer er tit mere spændende for de helt unge, netop fordi det er ulovligt, mener Winnie Jørgensen.

For hendes eget vedkommende var debuten med stoffer dog ikke relateret til ungdommelig higen efter det forbudte. Det var en flugt. Væk fra den virkelighed, at hun som 14-årig mistede sin far, som hun havde boet hos, siden hendes forældre blev skilt, da hun var ni år gammel.

Efter farens død knyttede hun sig fuldstændig til en ungdomskæreste, som hun i fire år var sammen med dag og nat. Da hun var 18 år, kørte de galt. Kæresten døde på stedet, og Winnie Jørgensen blev skåret ud af bilen med en skærebrænder.

- Efter ulykken var jeg ikke i stand til at leve videre. Det var efter det, jeg startede med heroin. Jeg glemte jo ikke, at min far og min store kærlighed var død, men det lagde lidt låg på. Jeg var ligesom i stand til at leve med min sorg på grund af heroinen, fortæller hun.

På det tidspunkt boede hun i Korsør, hvor hun voksede op. Som 26-årig flyttede hun til Københavns Nordvestkvarter og flyttede ind i en pæn to-værelses lejlighed, hvor hun stadig bor i dag.

I starten af 70’erne, der var Winnie Jørgensens første år med hårde stoffer, vidste hun ikke meget om, hvilket liv hun var på vej ind i. Når hun fik abstinenser, slog hun det hen. Hun var nok bare lidt sløj.

- I begyndelsen var jeg i stand til at bilde mig selv ind, at jeg ret ofte havde influenza, siger hun.

Nul forståelse

Med tiden blev forbruget af heroin også udskiftet eller kombineret med andre stoffer. Hvis stofferne havde været lovlige, ville det have sparet Winnie Jørgensen for meget.

- Det ville have betydet, at jeg ikke havde lavet alle de dumme ting, som jeg gjorde, da jeg var ung. For eksempel har jeg fikset mine metadoner, og det ødelægger altså venerne. En tablet, der er lavet til at spise, skal man ikke lave om. Hvis det nu havde været legalt, ville jeg slet ikke have været igennem den mølle der, siger hun.

Udover de fysiske skader, ville det også have sparet Winnie Jørgensen for følelsesmæssigt besvær, hvis stoffer havde været lovligt. Det ville have gjort det nemmere for hende at have en relation til sin familie, hvis det havde været mere socialt accepteret at tage stoffer, tror hun.

- For nogle af os kan familien ikke helt forstå det liv, vi lever. Stoffer er jo fy fy og ulovligt, siger Winnie Jørgensen.

Heller ikke på hendes uddannelse var der forståelse for, at hun var blevet afhængig af heroin. Hun læste til sygeplejerske og havde formået at tage næsten hele sin uddannelse sideløbende med et dagligt heroinindtag.

Hver nat klokken tre stod Winnie Jørgensen op for at tage heroinen. På den måde fik hun både rusen, men var samtidig frisk i hovedet i løbet af dagen. Men syv uger inden, hun kunne kalde sig sygeplejerske, gik hun i panik.

- Jeg lå lidt over gennemsnittet på uddannelsen, så jeg kunne sagtens mine ting. Men pludselig blev jeg angst for at blive færdig. Da jeg fortalte underviserne, at jeg havde brugt heroin under hele min uddannelse, var de slet ikke spor forstående. Jeg blev derimod sparket ud med det samme, siger Winnie Jørgensen.

Senere arbejdede hun som sygehjælper, men hun har aldrig gennemført en anden uddannelse og fik dermed heller aldrig indfriet drømmen om at blive jordemoder.

Færre fængslinger

I Danmark er der hvert år omkring 14.000 personer, der bliver sigtet for narkotikarelateret kriminalitet, oplyser Sundhedsstyrelsen. At et heftigt forbrug af stoffer ofte leder til en kriminel løbebane, bekræfter Winnie Jørgensen. Og en belastet straffeattest gør det ikke let at komme i arbejde, fortæller hun.

- De fleste stofbrugere mangler penge, siger hun. Derfor mener hun også, at samfundet kan tjene mange penge ved at legalisere stoffer, da man således vil have færre stofbrugere siddende i landets fængsler.

Folk, der er blevet afhængig af et stof som kokain, kan være nødt til at skulle finde penge til tyve fix i døgnet, forklarer Winnie Jørgensen.

I slutningen af maj 2015 vakte det opsigt, da den tidligere generalsekretær i FN og medlem af the Global Commission on Drugs, Kofi Annan, talte for en afkriminalisering af stoffer. Et af argumenterne lød, at straf forværrer folks afhængighed.

På den politiske scene herhjemme, er det især Liberal Alliance, der har gjort sig bemærket ved at slå et slag for, at man afkriminaliserer stoffer til eget forbrug.

Skubbet ud i prostitution

Winnie Jørgensen beskriver sig selv som en idealist, og af den grund har hun aldrig stjålet. Hendes forbrug skulle ikke gå udover andre.

Når hun ikke kunne stjæle og samtidig skulle skrabe penge sammen til daglige fix, måtte hun finde en anden løsning. Det blev prostitution.

På Halmtorvet tæt på Hovedbanegården råbte de andre prostituerede af hende og sendte hende hadske blikke, fordi hun stjal nogle af deres kunder.

Og Winnie var hunderæd for de andre piger, som hun gjorde en dyd ud af ikke at ligne. Hun ville ikke ligne en prostitueret, så hun tog det pæneste tøj på, hun overhovedet havde.

- Jeg tog høje stilethæle på. Selvfølgelig også en sort stram nederdel, sort jakke og sorte strømper og en bluse, der passede til. Så jeg så smart ud, for da jeg var ung, så jeg temmelig godt ud. Det tror jeg godt jeg tør sige, fortæller Winnie Jørgensen.

Men selvom hun var fin i tøjet, var der ikke nogle, der havde klædt hende mentalt på til livet som prostitueret.

- Det er utrolig ydmygende og nedværdigende. Jeg var ung og kom direkte fra Korsør. Ingen passede på mig eller tog nummerpladerne på bilen, jeg hoppede ind i. Jeg har da også været ude for grimme ting, men slap heldigvis fra dem, siger Winnie Jørgensen.

Efter et år havde livet som prostitueret gjort hende så modløs, at hun formåede at komme ud af det.

Men det er et generelt problem, at mange kvindelige stofbrugere prostituerer sig, og det er endnu et argument for at afkriminalisere stoffer, mener Winnie Jørgensen.

En gennemsnitsalder på 36

Stofbrugere har 15 gange større risiko for at dø end folk på deres egen alder, der ikke tager stoffer. I Danmark er der årligt 275 personer, der dør på grund af stoffer. Gennemsnitalderen for en person, der tager stoffer, er bare 36 år, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Men der er også stofbrugere, der trækker gennemsnitalderen op. Det ældste medlem i BrugerForeningen for stofbrugere er omkring 65 år.

- Mange af os her i foreningen forstår at passe på os selv, ellers havde vi ikke været i live i dag, siger Winnie Jørgensen.

Men hun tager også sine forholdsregler. Køber man illegale stoffer på gadehjørner, er der stor risiko for at blive snydt. Og det kan være farligt. Nogle stoffer er forurenede og kan slå en hest ihjel, forklarer Winnie Jørgensen. Og den risiko har hun ikke lyst til at løbe.

- På det illegale marked for eksempel på Istedgade, bliver du tilbudt alt mellem himmel og jord. Jeg kommer ikke i det miljø, for det er simpelthen så betændt og pilråddent. Der er jeg simpelthen rent ud sagt en regnorm, siger hun.

Usikre forhold for stofbrugere er også årsagen til, at mange stofbrugere må leve med utallige følgesygdomme. Winnie Jørgensen lider selv af vand i det venstre ben og en lammelse i armen gør, at fingrene på hendes ene hånd altid krummer en smule.

For mennesker, der tager stoffer, er de tre mest skadelige rusmidler heroin, crack kokain og metamfetamin. På en fjerdeplads kommer alkohol. Det kom frem i 2013 i det britiske 'The Lancet', der en af de tre største lægevidenskabelige tidskrifter.

To daglige dyt på Valmuen

De første danske klinikker med lægeordineret heroin på statens regning åbnede i april 2010, fremgår det af Sundhedsstyrelsens hjemmeside. En af de klinikker er Valmuen, hvor Winnie Jørgensen to gange dagligt under overvågning får lægeordineret heroin.

Det har givet hende en tålelig økonomi, fortæller hun.

- Nu, hvor jeg har gået på Valmuen i fem et halvt år, har jeg været i stand til at erhverve mig et nyt gulvtæppe, en ny sofa og et nyt tv. Men jeg har også altid været god til at lægge et budget, siger hun.

Men selvom heroinklinikkerne betyder, at nogle stofbrugere ikke skal stresse over, hvordan de skaffer penge til det næste fix, så er der stadig meget tilbage at ønske, mener Winnie Jørgensen.

Klinikken har åbent fra klokken ni om morgenen til kvart over elleve om formiddagen og fra tre til fem om eftermiddagen. Og det giver få timer mellem de to injektioner, mens der derimod er nitten lange timer til den næste rus, forklarer hun.

- Hvis man kunne blive medicineret rigtigt og fordele indtagelsen af heroin udover hele døgnet, kunne stofbrugere få en tålelig hverdag og ligesom andre mennesker passe et arbejde, siger hun.

Derudover er det ikke altid nemt at få hverdagen til at hænge sammen, når man kun må tage heroinen på Valmuen.

- Det er faktisk ret tidskrævende at stå der to gange om dagen for at få sine to dyt. Det er forfærdeligt, at man ikke kan lave andet end at rende derop og tilbage igen. Tænk kun at få sit liv udfyldt med det. Det er da ikke noget ordentligt liv, siger Winnie Jørgensen.

Hun er derfor glad for, at hendes eget liv indeholder andet end Valmuen, da det blandt andet også indeholder det frivillige arbejde, to tætte veninder og tiden med de andre, der kommer i BrugerForeningen.

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem