Wammen deltager i kong Abdullahs ceremoni
Forsvarsminister Nicolai Wammen er på vej til Saudi-Arabien for at deltage i kong Abdullahs kondolenceceremoni. Foto: Colourbox/free
Både forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og kronprins Frederik deltager i ceremoni for afdøde kong Abdullah.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal deltage i en ceremoni for den afdøde kong Abdullah i Saudi-Arabien.

Ministeren er i øjeblikket på vej til Saudi-Arabien, bekræfter Forsvarsministeriet overfor Ritzau.

Den angiveligt 90 år gamle konge døde klokken 01 natten til fredag efter flere ugers sygdom med lungebetændelse.

Kong Abdullah er blevet begravet fredag, og tronen er allerede overdraget til Abdullahs lillebror og kronprins Salman bin Abdulaziz Al Saud, der menes at være 79 år gammel.

Lørdag afholdes en såkaldt kondolenceceremoni for den afdøde saudi arabiske konge. Kronprins Frederik vil repræsentere hoffet, mens Nicolai Wammen repræsentere den danske regering.

Set fra Vesten er Saudi-Arabien et hårdt islamisk styre. Bødler hugger hovedet af dødsdømte ved offentlige henrettelser og tyve får amputeret en hånd.

Lige nu afstraffes Raif Badawi, der har været for åbenmundet efter styrets mening, med bøde, fængsel og 1000 piskeslag - 50 slag hver fredag.

Den ugentlige afstraffelse er i øjeblikket suspenderet på grund af mandens helbred.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, har tidligere undret sig over kronprinsens deltagelse i ceremonien i forbindelse med Saudi-Arabiens konge.

- Jeg undrer mig over, at kronprinsen viser denne officielle støtte til kongediktaturet i Saudi-Arabien. Ikke mindst fordi regimet er under massiv international kritik for at piske demokratiforkæmperen Raif Badawi.

- Det er afgørende, at Danmarks opbakning til demokrati og ytringsfrihed ikke blot bliver ved skåltalerne, men at vi siger aktivt fra overfor undertrykkelsen, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/