VVS'er nedlagde arbejdet: "Det underminerer mit levegrundlag fuldstændigt"

Det kan få store konsekvenser for VVS'eren Dennis Perssons liv, hvis en bestemt regel i hans overenskomst bliver lavet om.
Dennis Persson vil ikke af med værnebestemmelsen, for det kan få alvorlige konsekvenser for ham.
Dennis Persson vil ikke af med værnebestemmelsen, for det kan få alvorlige konsekvenser for ham. Foto: Privat

Der er ikke for sjov, at VVS'ere landet over mandag nedlagde arbejdet, efter forhandlingerne mellem rørarbejdernes fagforening Blik & Rør og Installatørernes Organisation Tekniq brød endegyldigt sammen søndag. 

Det mener i hvert fald Dennis Persson, der er VVS-montør og bygningsblikkenslager i VVS-virksomheden VVS Søberg.

- Det underminerer mit levegrundlag fuldstændigt. Det vil forsvinde helt. Så kan det ikke betale sig for mig at arbejde som VVS'er længere, siger Dennis Persson (49).

Han er gift og har tre børn og bor i Løkken, men kører hver dag til Aarhus for at arbejde på akkord. 

Og det er netop akkordarbejdet, der er årsag til nedbruddet i forhandlingerne. Og at Dennis Persson og flere VVS'ere i dag besluttede sig for ikke at arbejde. 

Farvel til værn kommer til at koste penge

For VVS'erne ville bevare et værn mod social dumping, som de frygter er truet. 

Ifølge Dennis Persson var der 8-9 mand, der i dag besluttede at nedlægge arbejdet, efter de havde afholdt et møde om morgenen. 

- Folk er simpelthen så tossede over det. De vil ikke finde sig i det, for de ved godt, at det kommer til at koste dem penge, siger han om konsekvenserne, hvis værnebestemmelserne forsvinder. 

Værnebestemmelserne, som reglerne kaldes, har været i VVS'ernes overenskomst siden 1924. De sikrer, at VVS'erne kan forlange et stykke arbejde opmålt og aflønnet i forhold til gældende prislister.

Bestemmelserne sikrer, at mestre ikke kan undergrave overenskomsten. Ifølge Dennis Persson kan mestrene gøre det samme, så svendene på akkord ikke får for meget for det udførte arbejde.

Ifølge Dennis Persson er der derfor fordele for både mester og arbejdstager. 

Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq, har overfor Avisen.dk forklaret, at man ikke ønsker at ændre i værnebestemmelsen.

Man har heller ikke ville afskaffe det nuværende prislistesystem, men derimod villet supplere det traditionelle akkordsystem med en ny fleksibel mulighed, har han tidligere påpeget overfor Avisen.dk.  

- Vi har ønsket en normalisering, sådan at vi får lønsystemer, som svarer til dem, man har i sammenlignelige fag. 

97 år gammel regel sikrer begge parter

Selvom reglen om værnebestemmelsen er 97 år gammel, mener Dennis Persson ikke, at reglen er forældet.

- Nej, den sikrer, at vi arbejder på lige vilkår. Både for arbejdsgiverne og for os. Det gælder også, hvis nogle østeuropæere foreksempelvis ikke får får ordentlig løn, siger han. 

Han kalder det nuværende system for unikt og ikke bare noget, der gavner svendene. 

- Det er jo ikke bare et tagselvbord. Det er derfor, vi er pissesure over det, siger han. 

I morgen kører han igen fra Løkken til Aarhus for at tage på arbejde. Hvis han og kollegerne ikke beslutter sig for at nedlægge arbejdet igen. 

- Det er selvfølgelig ærgerligt for kunderne, men vi gør det jo ikke for at genere dem. Men der kan blive pillet ved vores livvilkår - det er derfor, vi gør det. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.