Vuggestueleder snagede i pædagogs sygejournal: Nu griber minister ind

Vuggestueleder lurede i pædagog sygejournal. Nu griber bekæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ind.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix/arkiv

Det skal være sværere for chefen at få adgang til oplysninger om medarbejderes sygdomsforløb.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er på vej med et udspil, der skal begrænse arbejdsgiveres mulighed for at få aktindsigt i medarbejderes sygdagpengesager. Det fremgår af regeringens lovkatalog, der blev offentliggjort i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.

Initiativet til stramningen af sygedagpengeloven kommer som en reaktion på en konkret sag om en pædagog, der i mere end otte år har kæmpet mod, at arbejdsgivere kan få adgang til langtidssygemeldte sundhedsoplysninger.

Selv oplevede pædagogen, at hendes chef i 2009 fik detaljerede oplysninger om hendes sygeforløb. Arbejdsgiveren fik for eksempel at vide, at hun græd meget og havde svært ved at komme ud af sengen.

Tidligere på året blåstemplede Højesteret i en principiel dom, at pædagogens sundhedsoplysninger gik videre til chefen, som også orienterede forældrebestyrelsen i den københavnske vuggestue, hvor hun arbejdede.

Med hjælp fra sin fagforening, BUPL, har pædagogen nu indbragt sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. 

Formanden for BUPL, Elisa Bergmann, glæder sig over, at regeringen har sat sagen på det nye lovprogram.

- Det har været et strengt forløb at blive trukket igennem for pædagogen. Det skal ikke være sådan, at arbejdsgivere får kendskab til private oplysninger om ens forhold, som ikke er relevante for ens ansættelse. Vi har flere medlemmer, der er kommet i klemme i årenes løb, siger Elisa Bergmann.

Hun kalder det ærgerligt, at BUPL har været nødt til at føre den konkrete sag om vuggestuepædagogen helt til Menneskerettighedsdomstolen, før der kom politisk handling herhjemme. 

- Vi har forsøgt at råbe politikerne op. Men nu er vi tilfredse med, at der bliver lyttet, så vi kan undgå lignende, dybt krænkende sager, siger Elisa Bergmann.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil endnu ikke konkretisere indholdet af lovændringen. Ministeren har tidligere kaldt de nugældende regler 'for vidtgående.'

Elisa Bergmann siger, at BUPL er parat til at bidrage med inspiration til den kommende lovændring:

- Vi vil sende vores anbefalinger til ministeren, siger BUPL-formanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.