Vrede kirker: Diskriminerende, at vi ikke må diskriminere kvinder

Flere trosretninger i Danmark er utilfredse med, at de går glip af skattemæssige fordele, fordi de ikke lever op til kravet om ligestilling.
Staten stiller blandt andet krav om kvinders frihed i forhold til at indgå ægteskab, hvis trossamfundene skal anerkendes officielt i Danmark. Men det er nogle trossamfund ikke tilfredse med.
Staten stiller blandt andet krav om kvinders frihed i forhold til at indgå ægteskab, hvis trossamfundene skal anerkendes officielt i Danmark. Men det er nogle trossamfund ikke tilfredse med. Colourbox

Flere kirker med konservativ teologi går glip af skattemæssige fordele og retten til at foretage vielser med borgerlig gyldighed som andre trossamfund. Hvorfor? Fordi de ikke vil rette ind efter ligestillingskrav fra det statslige udvalg, der rådgiver Kirkeministeriet om godkendelse af nye trossamfund. Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Det er diskriminerende, at vores holdninger til tingene, der udspringer af Bibelen, afskærer os fra den mulighed," siger Bjarne Larsen, der er formand for Luthersk Missionsforenings Frimenighed i Sønderjylland.

Menigheden er en af mindst otte, der er blevet bedt om at ændre i sine vedtægter, så de overholder statens krav om ligestilling mellem kønnene. Det viser en aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad i Kirkeministeriet. Seks ud af de otte har bøjet sig for kravene, der handler om kvinders pladser i trossamfundets ledelse og om kvinders frihed for mænds regulering af deres adgang til ægteskab.

Men den sønderjyske afdeling af Luthersk Missionsforenings Frimenighed og Aroskirken i Aarhus har stået fast på deres regler og har dermed ikke fået det blå stempel fra Det Rådgivende Udvalg Vedrørende Trossamfund.

Konstitueret generalsekretær for Luthersk Mission Carsten Skovgaard-Holm kalder udvalgets krav til trossamfundene for "en urimelig indblanding i den religiøse praksis".

Det statslige udvalgs formand, Armin Geertz, har tidligere sagt, at man ikke vil blande sig i trossamfundenes religiøse praksis. Men det er netop, hvad der er sket i disse tilfælde, hvor frimenigheder inden for Luthersk Mission er blevet ramt, siger Carsten Skov-
gaard-Holm.

"Udvalget siger, at man ikke vil blande sig i den religiøse praksis, men det kommer man til alligevel, når man ikke vil godkende et trossamfund, der har lavet disse vedtægter på baggrund af en teologisk opfattelse i foreningen. På den måde kører man over religionsfriheden i ligestillingens navn," siger Carsten Skovgaard-Holm.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.