Vred konge beskylder catalanske ledere for spansk splittelse

Tirsdag er 700.000 catalonierne gået på gaden i Barcelona i protest over centralregeringen i Madrid. Det melder politiet i byen ifølge nyhedsbureauet AFP. De protesterer i forbindelse med en generalstrejke, som lammer regionen. (Foto: Foto: Susana Vera/Reuters)

Lederne i Catalonien bringer den økonomiske stabilitet i fare, siger Spaniens kong Felipe VI på tv.

Cataloniens ledere har udvist en "uacceptabel mangel på loyalitet", proklamerer Spaniens konge i en tv-tale med hård og direkte kritik af regionens regering.

En folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse søndag har skabt omfattende uro. Og den har, siger kongen, bidraget til at "underminere sameksistensen" i regionen, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er nødvendigt at genskabe lov og orden efter forfatningen, understreger han.

Lederne i den nordøstlige region truer med deres ageren den økonomiske stabilitet i Spanien, lyder anklagen fra kong Felipe VI.

- I dag er det catalanske samfund splittet og udfordret, siger Felipe VI.

Spaniens konservative regering har sagt, at den er klar til at "tage alle nødvendige midler i anvendelse" for at bekæmpe trodsigheden i Catalonien.

Tirsdag er 700.000 catalonierne gået på gaden i Barcelona i protest over centralregeringen i Madrid. Det melder politiet i byen ifølge nyhedsbureauet AFP. De protesterer i forbindelse med en generalstrejke, som lammer regionen.

Et overvældende flertal af vælgere stemte søndag for, at Catalonien skal være selvstændigt.

Centralregeringen og forfatningsdomstolen havde på forhånd erklæret afstemningen ulovlig.

Kongen er gået på spansk tv, efter at han tidligere tirsdag holdt møde med den spanske premierminister, Mariano Rajoy.

Rajoy har siden afstemningen arbejdet på at skabe fælles fodslag i parlamentet om spørgsmålet. Han har holdt møder med ledere af de øvrige partier for at finde et fælles svar på krisen.

Et muligt svar kan være, at centralregeringen vil annullere det delvise selvstyre i Catalonien, rapporterer AP.

Kong Felipe VI's far, Juan Carlos, spillede en afgørende rolle under den store forfatningskrise i 1981.

Juan Carlos gik dengang på tv og holdt en tale under et mislykket militærkup. Han fik siden en betydelig del af æren for, at Spanien slap for en ny omgang diktatur efter de mange år under Francisco Franco.

/ritzau/