Voldtægtsoffer og gerningsmand kender oftest hinanden

De fleste voldtægtsofre kender gerningsmanden i forvejen, og derfor opfatter de ikke overgrebet som kriminelt.

En bekendt, en ven, et familiemedlem, kollega, klassekammerat eller en nuværende eller tidligere kæreste eller ægtefælle. Langt de fleste ofre for seksuelle overgreb kender gerningsmanden i forvejen.

Det skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse, som henviser til en ny rapport om seksuelle krænkelser lavet af en forskergruppe fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet.

Det gælder syv ud af ti af ofrene. Kun 16 procent af ofrene kender overhovedet ikke deres gerningsmand.

Det er lektor Marie Bruvik Heinskou, som har ledet undersøgelsen. Hun fortæller, at de færreste ofre oplever de seksuelle overgreb som kriminelle.

- Et markant resultat i undersøgelsen er, at relationen til gerningspersonen har betydning for, om offeret oplevede situationen som kriminel, siger hun i pressemeddelelsen.

- Det vil sige, at offeret er mindre tilbøjelig til at opleve situationen som kriminel, når gerningsmanden er en partner frem for en fremmed.

Marie Bruvik Heinskou vurderer, at det kan være en af hovedårsagerne til, at der er et stort mørketal for seksuelle overgreb.

Når man spørger ofrene, hvordan de ønsker gerningsmanden straffet, er det kun hvert fjerde offer, der ønsker gerningsmanden fængslet.

Knap hver tiende ønsker slet ikke gerningsmanden straffet, og hver tredje er i tvivl om, hvorvidt de ønsker gerningsmanden straffet via nogle af de sanktioner, der er i retssystemet.

/ritzau/