Voldsom orkan truer tidligere dansk koloni
Billedet fra Nasa viser orkanen Irma set fra rummet mandag. Den ventes at ramme Caribien senere på ugen. Foto: Ho/AFP
Efter stormen Harvey nærmer orkanen Irma sig Caribien. Jomfruøerne og Puerto Rico rammes som de første.

Guvernøren i Puerto Rico har sat det amerikanske øsamfund i alarmtilstand, og nationalgarden er i beredskab, inden orkanen Irma rammer store dele af Caribien. Det skriver Reuters.

Også de tidligere dansk-vestindiske øer og de tilstødende Britiske Jomfruøer ventes at blive ramt af orkanen.

Sent mandag aften dansk tid er orkanen taget så meget til i styrke med vindstød op til 215 kilometer i timen, at den er opgraderet til kategori fire, skriver AFP.

I Florida har guvernøren ligeledes erklæret alarmtilstand. Det er dog endnu er uvist, om den tropiske orkan vil ramme USA's sydøstlige delstater.

Meteorologer tror, at orkanen tager yderligere til i styrke tirsdag aften, og den ventes at ramme Puerto Rico onsdag.

For at hjælpe beboerne med at ruste sig mod stormen har myndighederne i Puerto Rico indført et prisstop på basale madvarer, vand, medicin, elgeneratorer og batterier.

- Jeg kan ikke mindes noget tropisk stormcenter, der har udviklet sig så hurtigt til en stor orkan, inden den når frem til det centrale Caribien, siger Ronald Jackson til AP. Han er leder for Det Caribiske Katastrofeagentur.

Kenneth Mapp, guvernøren i De Amerikanske Jomfruøer - de tidligere dansk-vestindiske øer - udsatte mandag skolestarten efter sommerferien. Han siger ifølge det lokale nyhedsmedie St. Croix Source, at skolerne vil forblive lukket tirsdag, onsdag og torsdag, mens orkanen raser.

Han opfordrede alle beboere på de tidligere danske øer til at gøre sig klar til uvejret, der rammer i løbet af tirsdagen.

Irma vil være den anden orkan, som med stor kraft rammer amerikanske områder. Efter Puerto Rico ventes den at bevæge sig videre mod Cuba. Derefter står det amerikanske fastland muligvis for skud.

Beboerne i Texas og Louisiana lider stadig under de ødelæggelser, som orkanen Harvey bragte med sig i sidste uge.

Der har været meget store oversvømmelser i millionbyen Houston og andre områder. Tusindvis af huse er ødelagt.

Skaderne ventes at løbe op i flere hundrede milliarder kroner.

/ritzau/