Administration 

Voldsmænd og mordere gør tilværelsen utryg for ansatte og beboere på åbne bosteder

Hvis du tror, at en behandlingsdom betyder, at man afsoner på en lukket psykiatrisk afdeling, tager du fejl. Flere og flere behandlingsdømte bliver i stedet placeret på åbne bosteder - også selvom de stadig er farlige og fortsætter med kriminalitet, stofmisbrug og truende adfærd, lyder det fra de ansatte, deres fagforening og Københavns Kommune. (Foto: Foto: Scanpix / arkiv.)

Kriminelle med en behandlingsdom havner i stigende grad på åbne bosteder i stedet for på lukkede psykiatriske afdelinger - også mens de stadig er farlige.

Han truede hende på livet med en kniv og fik en dom for det.

Han var psykisk syg, alkoholiker og beboer på Lindegården, hvor Kirsten Hansen arbejdede. Frem for at komme på en lukket psykiatrisk afdeling for at afsone den behandlingsdom, han fik for knivtruslerne, forsatte den stærkt ustabile mand med at være på det åbne bosted. Her blev han ved med at true de ansatte.

Manden er ikke et enestående tilfælde. Sådan lyder det fra fagforbundet FOA, Københavns Kommune og medarbejdere på Lindegården.

De ansatte på landets åbne bosteder for psykisk syge oplever at få flere og flere beboere med en behandlingsdom, hvoraf mange fortsætter med trusler, vold og kriminalitet - uden de ansatte kan stille noget som helst op. Det kan være domme for mord, voldtægt eller pædofili. Domme, som de ansatte ofte ikke oplyses om, når beboeren flytter ind.

- Problemet med det stigende antal retspsykiatriske patienter på vores bosteder er stort, siger socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) til Avisen.dk. 

- Nogle af dem er meget voldsomme og har et stofmisbrug oveni, som gør dem kaotiske og uforudsigelige. De er meget syge og farlige og har gentagne tilbagefald til kriminalitet og misbrug. De ikke hører til på åbne kommunale bosteder, men skal være i regionernes psykiatri. I kommunerne er vi underlagt serviceloven og må end ikke låse døren. Det skaber stor utryghed for både medarbejdere og de andre beboere, fastslår han.

Kriminelle kan frit gå ud og ind

Fagforbundet FOA hører fra sine medlemmer, som arbejder på bostederne, at sammensætningen af beboere har ændret sig de seneste år.

Der er kommet flere med voldelig adfærd samt flere med misbrug og behandlingsdomme.

Det skaber utryghed, både i forhold til de ansattes egen sikkerhed, men også i forhold til de andre beboere og lokalområdet, i og med at beboerne kan færdes frit, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA, til Avisen.dk.

- Det er en forholdsvis lille, men voksende gruppe, som skaber meget bekymring hos de ansatte, og er meget tidskrævende, siger hun til Avisen.dk.

Den tidligere medarbejder på Lindegården Kirsten Hansen fortæller, at det har krænket hendes retsfølelse, at manden trods dommen forsat kunne bo på den åbne institution:

- Jeg var rystet over at høre det. Han kan gå frit ud og ind, har nem adgang til alkohol og kan let anskaffe sig en kniv igen. De ansatte kan ikke engang tvinge ham til at tage sin medicin. Det er fortvivlende, hvad der sker for vores retssystem, siger hun.

Mord, seksualforbrydelse og bankrøveri

Den skræmmende udvikling bekræftes af dokumenter for Lindegården fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Forholdene på Lindegården er kommet i fokus, efter en ansat på tragisk vis blev dræbt af en beboer i marts i år.

"Ledelsen er bekendt med, at beboergruppen har ændret sig på botilbuddet. Dette er en følge af færre sengepladser i psykiatrien og flere får anvist egen bolig. Gruppen, der bliver anvist til Center Lindegården, har således gennem de senere år skiftet karakter med mere misbrug og kriminalitet til følge," står der eksempelvis i et påbud fra Arbejdstilsynet fra 2014.

Fra det strakspåbud, Arbejdstilsynet gav Lindegården efter drabet i marts i år, fremgår det, at en del beboere er domsanbragte, og at det i det hus, hvor drabet fandt sted, drejer sig om cirka en tredjedel af beboerne.

"Som eksempel oplyser ansatte og ledelse, at to beboere har begået mord, andre for forrettet alvorlig legemsbeskadigelse, beskrevet som bestialsk vold mod andre mennesker, en har begået seksualforbrydelse, andre har begået bankrøveri og anden berigelseskriminalitet fx for at skaffe penge til stoffer," lyder det i papirerne fra Arbejdstilsynet.

Ude igen en halv time efter tvangsindlæggelsen

Det fremgår desuden, at to beboere, som er i familie, gennem to et halvt år terroriserede både ansatte og andre beboere med vold, seksuelle og grænseoverskridende kommentarer og ved at true og opsøge de ansattes familiemedlemmer. Trods politianmeldelser fortsatte problemerne.

Der er også nævnt eksempler på voldelige beboere, som personalet med politiets hjælp får tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, men som i løbet af få døgn - i et tilfælde kun en halv time - er udskrevet og tilbage på bostedet, hvor den voldelige og truende opførsel fortsætter.

Selvom der følger betingelser med en behandlingsdom - for eksempel krav om at tage medicin og at holde sig fra kriminalitet - er der således ofte ingen konsekvenser, hvis den dømte ikke overholder betingelserne, oplever de ansatte.

Ekspert: Meget uheldigt 

Det er "meget uheldigt", at dømte kriminelle placeres på åbne bosteder, når de burde være på lukkede psykiatriske afdelinger, fordi de stadig er farlige. Det siger Flemming Balvig, juraekspert og tidligere professor ved Københavns Universitet.

- Det hedder jo netop en behandlingsdom, fordi de dømte er fundet uegnet til straf, men at det samtidig skal sikres, at de får den behandling, der skal til, og ikke kan lave flere unoder imens. Derfor bør de placeres under sikrede forhold som gør, at de ikke kan fortsætte deres kriminalitet, både for deres egen skyld, for personalets og for samfundets, siger han til Avisen.dk.

Han understreger, at det selvfølgelig ikke er alle behandlingsdømte, som det er nødvendigt at spærre inde - men at det bør afhænge af, hvorvidt de stadig er farlige, og ikke af, hvor mange ressourcer, der er i psykiatrien.

- Det er manglen på ressourcer, som er ondskaben i det. Det har længe været en tendens, at psykisk syge skal behandles ambulant frem for blive indlagt. Samtidig bliver flere dømt til behandling, så ressourcer og sengepladser er ikke fulgt med. Det er for mig at se et politisk problem, siger han.

S-politiker: Mørketal skriger til himlen 

Det er et mørketal, hvor mange behandlingsdømte, som befinder sig på henholdsvis lukkede psykiatriske afdelinger og åbne socialpædagogiske bosteder.

Folketingspolitikeren Yildiz Akdogan er psykiatriordfører for Socialdemokraterne og efterspørger et overblik. Hun har efter det tragiske drab på Lindegården bedt justitsminister Søren Pind (V) komme med en redegørelse, der kan skabe klarhed over området.

- Jeg kan blive helt harm, både på vegne af de ansatte, de psykisk sårbare beboere og de pårørende. Derfor har jeg bedt om et overblik. Jeg håber så sandelig, at der findes tal på det, for ellers skriger det da til himlen, siger Yildiz Akdogan til Avisen.dk.

Flere dømte er ikke indlagt 

Der findes til gengæld tal, som dokumenterer, at et stigende antal behandlingsdømte befinder sig andre steder end på lukkede psykiatriske institutioner.

En rapport fra Sundhedsministeriet viser, at antallet af behandlingsdømte er tredoblet fra 1.445 personer i 2001 til 4.393 personer i 2014. Samtidig viser rapporten, at blot en tredjedel af de behandlingsdømte i 2014 var indlagt i psykiatrien - evt. i kombination med ambulant behandling - mens to tredjedele kun fik ambulant behandling - dvs. bor enten på bosted eller i eget hjem. I 2001 var hver anden behandlingsdømt indlagt.

Samtidig viser en rapport fra Justistministeriet, at en stor del af stigningen af behandlingsdomme skyldes sager om vold og trusler mod offentligt ansatte.

Ingen garanti på ryggen af psykisk syge 

Regionerne, som har ansvaret for de psykiatriske institutioner, tager problemet med vold, stofmisbrug og kriminalitet på bostederne meget alvorligt, forsikrer Charlotte Fischer, formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. Hun mener dog ikke, at flere sengepladser på de lukkede psykiatriske afdelinger er løsningen.

- Der er jo stor forskel på behandlingsdømte. Langt fra alle er farlige. Så at sige, at de alle skal indlægges i psykiatrien, vil være forkert anvendelse af ressourcer, som kunne være brugt andre steder. Men det er klart, det skal afhænge af en lægefaglig vurdering, og jeg forventer, at læger ikke udskriver nogen, de mener er farlige. Ofte er det bare et svært skøn at foretage, for der er jo ikke hæftet en garanti på ryggen af en psykisk syg, siger hun til Avisen.dk.

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump kalder Borat-skuespiller for et kryb 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede