Administration 

VM-klumme: Cissés Senegal er Afrikas eneste håb

Sport
Senegal jubler over en af scoringerne mod Polen. (Foto: Foto: Liewig Christian/Ritzau Scanpix)

Sjældent har en åbningskamp ved en VM-slutrunde haft så stor en favorit som i 2002. Det var i de år, hvor Frankrig havde sat sig på verdenstronen. I 1998 vandt Les Bleus for første gang VM-titlen i slutrunden på eget græs. To år senere manifesterede holdet sin styrke ved at vinde EM i Holland og Belgien.

Frankrig var igen blandt topfavoritterne inden VM i Japan og Sydkorea, og modstanderen i åbningskampen blev ikke set som nogen trussel: VM-debutanterne fra Senegal, et spændende og helt nyt bekendtskab, men naturligvis ikke et hold, der burde volde franskmændene problemer.

Men den eneste målscorer i Seoul var midtbanespilleren Papa Bouba Diop, der gav debutanterne en historisk 1-0-sejr. Det blev starten på det store senegalesiske eventyr. Vestafrikanerne gik videre fra gruppen og slog Sverige ud i ottendedelsfinalen, inden det sluttede med et kvartfinalenederlag til Tyrkiet efter forlænget spilletid.

Senegal kom på fodboldkortet, og en række senegalesere gjorde med indsatsen i turneringen deres navne kendte. Salif Diao, Henri Camara og El Hadji Diouf.
Og så var der den hårdtarbejdende Aliou Cissé. En da 26-årig midtbanespiller, der i hele karrieren havde optrådt i fransk fodbold. Præstationen i slutrunden imponerede Steve Bruce i en grad, så han fluks hentede Cissé til Birmingham City i den engelske Premier League.

Du kan også høre Morten Glinvads klumme indlæst som podcast her.

16 år efter Senegals gennembrud står Aliou Cissé nu på sidelinjen på Otkrytije Arena i Moskva til Senegals første VM-kamp siden kvartfinalen mod Tyrkiet i 2002. Polen er modstanderen, og for Cissé er den grønne spilletrøje skiftet ud med et jakkesæt, og fodboldstøvlerne er erstattet af sko, der er så blankpudsede, at genskinnet er synligt oppe fra tribunerne på Spartak Moskvas hjemmebane.

Lige så hurtigt, som Senegal brød igennem på verdensscenen, lige så hurtigt forsvandt holdet igen. Først nu er senegaleserne tilbage ved en VM-slutrunde og nu med den gamle midtbanespiller som landstræner og som en betydningsfuld skikkelse i det store persongalleri ved slutrunden i Rusland. Og efter at Egypten, Marokko, Nigeria og Tunesien alle havde tabt deres første kamp og står med dystre udsigter for det videre forløb, er Cissés Senegal nu det sidste afrikanske håb.

Senegal-træner Aliou Cissé optrådte som spiller for det afrikanske land ved VM-slutrunden i 2002. Foto: Xu Zijan/Ritzau Scanpix

Aliou Cissé blev landstræner for Senegal i 2015 efter franskmanden Alain Giresse, og på overbevisende maner fik han holdet kvalificeret til VM uden nederlag i det afgørende gruppespil. Da holdet VM-debuterede i 2002, var den berejste franskmand Bruno Metsu landstræner. Han havde kælenavnet ”Den hvide troldmand” og var del af den udbredte tendens med europæiske landstrænere i Afrika.

Det er her, Cissé er interessant. For selv i 2018 er det stadig en sjældenhed, at en afrikansk træner står i spidsen for sit eget lands landshold ved en VM-slutrunde. Og Cissé er bevidst om sin symbolske betydning.

"Fodbold er en universel sport, og hudfarven har meget lille betydning. Det er godt at have en sort træner her ved VM. Det viser, at der er kvalitetstrænere blandt os. Jeg repræsenterer en ny generation, som gerne vil have en plads i afrikansk fodbold og i verdensfodbolden,” sagde han inden Senegals VM-premiere.

Indtil denne dag har det ikke været noget godt VM for de afrikanske hold. Pelé sagde for mange år siden, at han troede, at et afrikansk hold ville blive verdensmester inden årtusindskiftet. Det skete som bekendt ikke, men de afrikanske hold har dog ind imellem vist kvaliteter. Siden Marokko i 1986 gik videre fra gruppespillet, har der ved hvert eneste VM været mindst et afrikansk hold blandt de 16 sidste. I 1990 nåede Cameroun kvartfinalen som det første afrikanske hold, og siden har Cissés Senegal og Ghana i 2010 gjort det samme.

Men den fortsatte fremgang, som Pelé spåede, er ikke blevet en realitet. De afrikanske landshold præsterer ikke bedre nu, end de gjorde for 20-30 år siden. Og dette VM har indtil nu mest lignet et skridt tilbage for de afrikanske hold.

Og hvorfor er det så gået sådan? Hvorfor har afrikansk landsholdsfodbold ikke taget det næste skridt?

Et bud er, at der er for stor udskiftning blandt slutrundedeltagerne. Derfor samler holdene ikke nok VM-erfaring. Det kommer ved dette VM til udtryk ved, at kun Nigeria er genganger fra VM i 2014.

At mange lande savner en stærk national fodboldkultur, kunne være en anden årsag. De bedste spillere bliver enten født i Europa eller tager tidligt dertil. Og det er ikke befordrende for sammenhængskraften, når VM-nationerne støvsuger de europæiske ligaer for spillere med afrikansk baggrund kort inden slutrunden, sådan som tilfældet har været. Et udtryk for, at der stadig bliver tænkt for kortsigtet i mange fodboldforbund, hvor der ikke er noget tydeligt defineret projekt.

Samtidig er de nationale ligaer mange steder af en meget svingende kvalitet, og interessen retter sig mere mod de europæiske ligaer. Det er primært i de nordafrikanske lande, at økonomien og strukturen er stærk nok til at skabe en liga af en vis kvalitet, så mange landsholdsspillere i Tunesien og Egypten hentes fra den hjemlige liga.

I Aliou Cissés VM-trup er der ikke en eneste spiller fra den hjemlige liga, og i hans startopstilling mod Polen er der hele otte spillere, der i denne sæson har optrådt for klubber i Europas fem stærkeste ligaer. Det fortæller om en vis styrke og er årsagen til, at Senegal er blevet fremhævet som det mest spændende af de afrikanske VM-hold.

Kampen mod Polen bekræfter holdets kvalitet.

Holdet optræder velorganiseret og disciplineret hele vejen igennem. Med ansigtet hvilende i den ene hånd spejder Cissé koncentreret ind på banen mod sine to firekæder, og han kan være tilfreds med, hvad han ser. Kæderne står, som de skal. Senegals stramme 4-4-2 holder Polen i et jerngreb. I midterforsvaret har Kalidou Koulibaly og Salif Sané fint styr på den polske stjerneangriber Robert Lewandowski. Og på midtbanen sørger de to balancespillere Alfred N’Diaye og Idrissa Gueye for, at der hele tiden er mindst en af dem, der holder positionen som stopklods foran bagkæden, så Senegal aldrig bliver truet af de velkendte polske kontraer.

Teranga-løverne er det senegalesiske landsholds kælenavn, hvor teranga er et ord fra wolof-sproget, der kan oversættes som gæstfrihed, gavmildhed eller generøsitet. Men der er intet gavmildt over Senegals udtryk på banen. Dette er et seriøst og målrettet mandskab, der stempler ind i VM. Senegal har en plan, og den bliver fulgt med en nærmest islandsk præcision.

Det er et opgør mellem to hold, der begge helst vil spille på kontra, men Senegals koncept virker bedst. I 1. halvleg kommer holdet foran, da Gueyes forsøg rettes af. Og efter pausen udbygger Mamadou Niang føringen efter et polsk koks.

Senegals største stjerne Sadio Mané er påfaldende anonym gennem hele opgøret, hvilket er ganske sigende: Dette er ikke et hold styret af individualister. Det er et stærkt kollektiv skabt af en lokal træner, hvilket på den måde rokker ved nogle af de stereotyper, man stadig møder om afrikansk fodbold, især når det gælder holdene syd for Sahara.

Senegalesiske fans er et festligt indslag på tribunerne. Foto: Liewig Christian/Ritzau Scanpix

Der er spændende offensivspillere på det senegalesiske hold som den 20-årige raket Ismaila Sarr ude på højrekanten. Men mest imponerer holdet ved sin ro og organisation, og holdet har en god blanding af erfaring og talent. Med sejren tager Senegal et stort skridt videre fra gruppen, hvor Colombia og Japan er de to øvrige deltagere.

I slutfasen reducerer polakkerne efter en dødbold, men Senegal holder hjem. De glæder sig og danser foran tilhængerne, der har trommet gennem hele opgøret. Men det er ikke en overstadig eufori; dette ligner et hold, der har planer om meget mere. Det kommer til udtryk hos træner Cissé, der med alvorligt ansigt høfligt takker sin polske kollega Adam Nawalka for kampen, inden han får en stor omfavnelse af den skadede midterforsvarer Kara Mbodji.

For Cissé er dette kun et skridt på vejen mod fremgang for Senegal og for afrikanske trænere og afrikansk fodbold i det hele taget. Han håber at skabe en trend. Så andre afrikanske lande også tør give deres egne eksspillere chancen som trænere i stedet for stadig at sætte sin lid til ”en hvid troldmand,” som Cissés Senegal selv gjorde i 2002 med den nu afdøde Metsu.

”Jeg er sikker på, at en dag vil et afrikansk land vinde VM. Tingene har udviklet sig, men der er stadig udfordringer på vores kontinent, som man ikke møder andre steder. Men vi stoler på vores fodbold, vi har ingen komplekser og store spillere. Nu har vi bare brug for afrikanske trænere til at skabe fremgang for vores fodbold,” siger Cissé.

Et par timer senere taber Egypten til Rusland i en anden gruppe. Med det nederlag har Egypten – med den argentinske træner Héctor Cúper – reelt udspillet sin rolle ved VM, hvor de afrikanske hold nu har tabt fem af de seks kampe indtil nu. Med Cissés Senegal som undtagelsen.

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg 

billede af mads Aagaard Danielsen
Film og TV

Shitstorms-vært fældet af klage-regn

ulykkesbilen ses på ulykkesstedet
Krimi

Mand dræbt i

voldsom ulykke

billede af politibil
Krimi

Maskine væltede på dansk cementfabrik - én dræbt

man sidder ved computer
Livsstil

It-kriminelle er blevet bedre - er du røget i fælden?

flyet ses i luften med røg fra den ene motor
Nyheder

Motor eksploderede
i luften:
Fly-type parkeret

billede af Mette Frederiksen
Corona

Dagens afstemning:
Forlænges restriktionerne?

billede af Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen
Underholdning

Populær druk-film topper med fem nomineringer

billede af Donald Trump
Nyheder

46 procent vil
følge
Donald Trump

thomas helmig sidder og ser fodbold
Kendte

Thomas Helmig

skabte ballade 

norges kong harald står på talerstol
Kongelige

Prinsessen til syg far:

Du er konge! 

ottekantet bro ved fredensborg slotspark set fra bredden
Kongelige

Prins Henriks gave

rådner væk

Prins Harry og prins William kigger hver sin vej
Kongelige

William rasende på Harry

et gult sundhedskort
Corona

Epidemilov åbner for

masseovervågning

folk går på gaden i israel
Corona

Danskere i Israel:

Vaccinepas giver liv i

gaderne

kat kigger ud af taske
Dyreliv

Bomberyddere kaldt ud:
Fandt kat med seks

nyfødte killinger