Virksomhedsleder: "Matematik gør ikke unge til håndværkere"
Det klinger hult, at ens karakterer i dansk og matematik har noget at sige i forhold til, hvor god en håndværker man kan blive, mener den daglige leder i byggefirmaet Logik & Co. Scanpix
Karakterkrav på landets erhvervsskoler er en stor fejl. 'Vi skal anerkende, at der er mange unge derude, der lærer tingene den anden vej rundt,' siger prisbelønnet håndværkerfirma, der har uddannet masser af håndværkere, der ikke var de bedste i folkeskolen.

- Det kan være, at du skal lære at save først, og så begynder hjernen bagefter at være klar til matematikken.

Sådan siger Balder Johansen, der er daglig leder i byggefirmaet Logik & Co.

Han er ked af, at tusindvis af unge til sommer står med håret i postkassen, fordi de ikke kan komme ind på en erhvervsskoleuddannelse.

Det skyldes, at der er blevet fastsat et karakterkrav på 2.

- Jeg synes, det klinger hult, at ens karakterer i dansk og matematik har noget at sige i forhold til, hvor god en håndværker man kan blive, siger Balder Johansen.

Læs også: Til sommer bliver 5.500 unge afvist af erhvervsuddannelserne

Den omvendte læring

En stor gruppe unge er ikke egnet til den danske folkeskole, og derfor skal systemet vendes på hovedet, mener han.

- Hvis man har talentet og lysten til at blive håndværker, så børe det være sådan, at man kan lære matematikken hen af vejen, når man er klar til det. Vi er blevet forblændet af, at den akademiske vej er finere end håndens arbejde, siger Balder Johansen.

I Logik & Co. bliver der sat en ære i give alle en chance og tage lærlinge ind, der måske ikke på papiret er verdens bedste børn.

- Nogle kommer ganske unge med kriminalitet i baggagen, og finder så ud af, at de gerne vil være håndværkere. Og jeg kender mange, der er gået denne vej og i dag er i arbejde, læser videre og har gode liv. De havde ikke klaret et karakterkrav på 2, siger Balder Johansen.

'Vi slår ikke bare søm i'

Også håndværksfirmaet Jakon A/S tager et socialt ansvar og bakker deres elever op - eksempelvis ved at hjælpe dem med at få ekstraundervisning på deres skole.

Her mener den uddannelsesansvarlige Jørgen Abildgaard Nielsen, at det er okay, at der er et karakterkrav for at komme ind på en erhvervsskole.

- En håndværker i dag slår ikke bare søm i. Han eller hun skal kunne læse komplicerede beskrivelser, tage mål, beregne vinkler, størrelser og længder og så videre, siger Jørgen Abildgaard Nielsen til Avisen.dk.

Om gennemsnittet skal ligge på 2, vil Jørgen Abildgaard Nielsen ikke tage stilling til, men de unge skal naturligvis have deres kompetencer i orden, når de er færdige med folkeskolen, siger han.

- Der har været en opfattelse af, man kunne man ikke blive andet, så kunne man altid blive håndværker, men det holder ikke anno 2015. Man skal bruge både sit hoved og sine hænder som håndværker i dag, siger han.