Virksomhed fik integrationspris: Nu bliver medarbejder udvist til Somalia
Brian Andersen med det synlige bevis på, at Famm Seafood "målrettet går efter at sikre flygtninge et fast ordinært arbejde i produktionen", som der står i motivationen for at tildele hans virksomhed Thisted Kommunes integrationspris. Foto: Privat
En somalier står foran hjemsendelse, men bør få arbejdstilladelse fordi han er i beskæftigelse, siger Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen. Inger Støjberg er uenig.

På fiskerivirksomheden Famm Seafood i Hanstholm er der i øjeblikket en uskøn blanding af frygt, skuffelse og undren.

For at par måneder siden fik virksomheden Thisted Kommunes integrationspris, men nu står en af medarbejderne til udvisning til sit oprindelsesland Somalia.

Det skriver TV 2.

- Jeg er frustreret over, at jeg bruger tid og kræfter på at lære flygtninge op og integrere dem i det danske samfund. De vil gerne arbejde, og så er der mulighed for, at de skal sendes hjem igen. Det er spild af tid for mit vedkommende, siger en tydeligt irriteret direktør Brian Andersen fra Famm Seafood til tv-stationen.

8 af Famm Seafoods 12 ansatte er udlændinge, og af dem er de syv flygtninge. Den ene af dem, Bile Ahmed Burleag, har fået at vide, at han skal sendes tilbage til sit hjemland.

- Vi har hårdt brug for de mennesker her. Jeg synes, det er uheldigt, når vi har en efterspørgsel på den arbejdskraft, at vi så ikke også har muligheden for at benytte den, siger Brian Andersen, og pointerer overfor Avisen.dk, at alle medarbejdere i virksomheden er ansat under lige vilkår:

- De får samme løn og har samme betingelser, siger Brian Andersen til Avisen.dk.

Venstrefolk splittet 

Hjemsendelsen af Bile Ahmed Burleag rammer en splittelse i Venstre. Til TV2 siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen på den ene side, at så længe man er i beskæftigelse, skal man have mulighed for at få en arbejdstilladelse, hvis ens flygtningestatus ændrer sig.

På den anden side står integrationsminister Inger Støjberg. Hun siger i en skriftlig kommentar til TV 2, at "flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark skal kun være her midlertidigt. Så snart det er muligt, skal de rejse hjem".

Bange for Al-Shabab

Ifølge TV2 kan der gå op til et halvt år før Bile Ahmed Burleag får endelig besked, om han skal sendes hjem til Somalia:

- Jeg er meget bange for det. Der er Al-Shabab (somalisk terrornetværk, red.) i Somalia, og jeg er meget bange for at komme tilbage i Somalia, siger han.

Hans bekymring spreder sig til hans udenlandske kolleger hos Famm Seafood.

- Hvad sker der i morgen? Nu er jeg bange, siger kollegaen Ibrahim Jokhadar til TV2.

Fakta om integrationsprisen

Da Famm Seafood i november uddelte "Integrationsprisen - Årets Virksomhed" stod der i motivationen for valget af Famm Seafood, at "de målrettet går efter at sikre flygtninge et fast ordinært arbejde i produktionen. De har i dag fem integrationsborgere ansat og formår at udvise stort engagement overfor denne gruppe. Integrationsborgerne bliver anerkendt for deres arbejde og der er ikke forskel på de krav, der stilles til de enkelte medarbejdere med gensyn til kvalitet og fremmøde."

Kilde: Thisted.dk