"Virkelig bekymret" minister: Stress er det største problem i vores samfund

- Jeg er virkelig, virkelig bekymret, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K). (Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/arkiv)

- Stress er det største samfundsproblem, vi står over for, når vi kigger ind i fremtiden, siger børne- og socialminister Mai Mercado.

Stress er et meget stort problem i dagens Danmark.

Sådan lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K), der sammen med fire ministerkolleger torsdag på et pressemøde præsenterede et nyt stresspanel, der skal sætte fokus på stress.

- Stress er det største samfundsproblem, vi står overfor, når vi kigger ind i fremtiden, siger Mai Mercado og tilføjer selv: 

- Det er meget store ord alligevel, når vi også har eksempelvis en klimakrise.

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at 25 procent af danskerne følte sig stressede sidste år. Det er en stigning fra 21 procent i 2010.

- Jeg er virkelig, virkelig bekymret, siger ministeren.

Unge piger skal ikke give det videre

Det nye stresspanel er sammensat af 11 eksperter inden for blandt andet sundhed, arbejdsmarkedet og familieliv. Og tanken er, at panelet skal holde fire temamøder, der hver især skal munde ud i tre konkrete forslag til politikere og danskere om, hvordan man kan håndtere stress.

- I min butik taler vi børn helt ned i femårs-alderen. Og det kan jo sætte sig som en sygdomstilstand, siger Mai Mercado.

Det høje stressniveau viser sig især blandt unge kvinder. Den Nationale Sundhedsprofil viser, at hele 41 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år følte sig stressede sidste år.

- Det er derfor, vi skal have sat ind nu, da vi kan se, at der er en tendens til, at vi giver det videre i familien, lyder det fra Mai Mercado.

Hun mener, at der kan gøres meget for at ruste børn og unge ude i familierne.

- Det er i de første 1000 dage af vores liv, at vi lægger kernen til den robusthed, som vi alle har brug for, siger Mai Mercado.

Kurven skal knækkes

Fra de fem ministre lyder det, at der er brug for bredt funderede løsninger, og det nye panel skal komme med konkrete forslag.

- Succeskriteriet er, at vi i sidste ende får knækket kurven. Den har været opadgående i lang periode. Den er opadgående i alle lande. Vi kan ikke bare som samfund blive ved med at se på, at vi ser meget store menneskelige omkostninger som følge af stress og følgesygdomme, der kommer af langvarig stress, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).