Vindstød af orkanstyrke: Dobbeltuvejr truer Danmark
- Jeg ville lytte godt til vejrudsigterne de kommende dage. Og hvis det bliver til vindstød i retning af storm og orkan, skal man nok ikke gå for meget ud, siger Olaf Mathiassen. Henning Bagger/Scanpix
Fredag og lørdag bliver Danmark ramt af to gevaldige blæsevejr. Danmark Meteorologiske Institut (DMI) ved dog endnu ikke, hvor voldsomt uvejret vil blive

Der er god grund til at holde ekstra øje med vejrudsigterne, hvis du har planer om udendørsaktiviteter i weekenden. Det ene uvejr vil nemlig afløse det andet.

DMI arbejder lige nu med tre prognoser for det ruskende weekendvejr, og i værste fald vil danskerne blive blæst omkuld af vindstød af orkanstyrke. Det forklarer vagthavende meteorolog ved DMI, Olaf Mathiassen.

- Der er to lavtryk på vej. Et, som går nord om os fredag, og et, som går nord om Danmark lørdag. I værste fald bliver de danske kyster allerede på fredag ramt af en hård kuling fra vest med vindstød op til stormstyrke. Vi får kun en kort pause, for på lørdag vil det meste af landet blive ramt af vindstød af stormstyrke. I Nordjylland og ved Vestjylland kan det blive til vindstød af orkanstyrke, og så er vi altså oppe på 33 m/s. Det er ikke helt dagligdagsvejr, siger Olaf Mathiassen.

Usædvanligt usikkert

De to øvrige prognoser forudser en smule mildere blæsevejr. Fredag vil vinden således holde sig på kulingstyrke og lidt kraftigere vindstød. Om lørdagen vil der stadig ruske en hård kuling, mens vindstødene vil blive af stormstyrke.

- I morgen (torsdag, red.) aften vil prognoserne være mere sikre. Men denne gang er de altså bare usædvanligt usikre. De har svært ved at blive enige, siger Olaf Mathiassen.

DMI forudser også, at den kraftige vind muligvis vil give anledning til forhøjet vandstand ved den jyske vestkyst og måske også i de indre farvande.

- Jeg ville lytte godt til vejrudsigterne de kommende dage. Og hvis det bliver til vindstød i retning af storm og orkan, skal man nok ikke gå for meget ud, siger Olaf Mathiassen.

DMI advarer om voldsomt vejr frem til søndag klokken 12 i Thy og Mors, Vestjylland, Jammerbugt, Esbjerg, Fanø, Varde, Tønder, Skive, Frederikshavn og Hjørring.