Vild luksus: VUC indlogerede lærere på lækre hoteller med fri bar

(Foto: Foto: Scanpix/Iris)

Indkvartering på 4- og 5-stjernede hoteller. Festmiddage med fri bar. Og danske musikere transporteret til udlandet.

Det har i en lang årrække været en tradition på VUC Syd at sende medarbejdere og ledelse på "Pædagogiske Dage" i udlandet hvert andet år - med alt betalt på statens regning. Det fortæller Radio24syv.

VUC Syd i Haderslev - en statsfinansieret selvejende institution, der tilbyder uddannelse til voksne og unge - har i alt brugt 3,9 millioner kr. på de seneste tre ture til Wien, Østrig, i 2010, til Hamborg, Tyskland, i 2012 og til Berlin, Tyskland, i 2014. Det fremgår af en række bilag, som Radio24syv har fået aktindsigt i.

Rektor ved Folkeuniversitetet i København, cand jur. Bente Hagelund, der har skrevet flere bøger om forvaltningsret, peger på, at offentlige myndigheder skal udvise særlig sparsommelighed:

"Det er nogle meget dyre "Pædagogiske Dage". Der er ikke noget problem i at holde sådan et arrangement for medarbejderne, men det kunne godt have været gjort billigere. Det virker luksuriøst, at man tager til udlandet og overnatter på dyre hoteller og flyver diverse oplægsholdere og underholdere ind. Jeg kan ikke rigtigt se nogen begrundelse for, at det skal foregå i udlandet," siger hun til Radio24syv.

Bente Hagelund har set studieturenes udgiftsbilag og progammer - og hun kritiserer desuden, at VUC Syd har brugt offentlige midler på fri bar, og at der har været flere dage uden fagligt indhold.

I 2014 deltog 219 medarbejdere i Pædagogiske Dage i Berlin, som i alt kostede 1,2 millioner kr. - 5.400 kr. pr. person. VUC Syd brugte blandt andet 105.000 kr. på underholdning og faglige oplægsholdere. Deltagerne blev indkvarteret på det 5-stjernede Steigenberger Hotel, og fredag aften var der gallamiddag på Hotel Intercontinental, ligeledes 5-stjernet.

En tidligere underviser, som var med i Berlin, men som ønsker at være anonym af hensyn til sit nuværende arbejde, beskriver turen som "ekstravagant":

"Det var ikke det faglige udbytte, der var i fokus, det var underholdningen. Det var at give medarbejderne en oplevelse; komme ned på et fedt hotel, spise god mad, få fri bar og tid til at ose. Der blev slet ikke snakket om, hvad det kostede, eller hvad det måtte koste," siger vedkommende til Radio24syv.

178 medarbejdere deltog i "Pædagogiske Dage" i Hamborg, som i alt kostede 1,2 millioner kr - 7.000 kr. pr. person. Her brugte VUC Syd blandt andet 157.500 kr. på drikkevarer - herunder 18.280 kr. for fri bar efter klokken 00.30 og frem fredag aften. Desuden brugte VUC Syd 66.790 kr. på oplægsholdere, underholdning og musik. Overnatningerne fandt sted på et 5-stjernet hotel.

Tidligere underviser på VUC Syd, Helle Hedegaard, som var med i Hamborg i 2012, beskriver turen som "overdådig".

"Gallamiddagen i Hamborg var fest på den gode måde. Der var god mad af den finere slags og vin ad libitum. Der blev rejst et band ind fra Danmark. Vi var vældig godt underholdt - det er det, der står tilbage. Vi havde også en lille smule skyldfølelse, fordi vi allesammen var pinligt bevidste om, at det var offentlige midler, som skolen forvaltes igennem," siger hun til Radio24syv.

I 2010 fløj VUC Syd 174 medarbejdere til "Pædagogiske Dage" i Wien. Turen kostede i alt 1,5 millioner kr. - 8.400 kr. pr. person. Her indkvarterede medarbejdergruppen sig på et 4-stjernet hotel. Rejsen fandt sted torsdag til søndag, men hverken lørdag eller søndag var der programsat faglige indslag. Fredag blev der afholdt festmiddag med to timers fri bar. Lørdag blev der serveret tre-retters menu. Og i alt brugte VUC Syd 73.600 kr. på underholdning og oplæg.

Den tidligere underviser på VUC Syd, som ønsker at være anonym, mener, at institutionens forvaltning af penge skete på bekostning af eleverne:

"Først tænkte jeg, at VUC Syd bare var god til organisering og drift, og derfor havde så mange penge. Jeg indså først senere, at det var fordi, pengene ikke kom ud til eleverne - som er nogle af de svageste i samfundet. De offentlige midler blev i stedet brugt på studieture, iPads, nye bygninger, designermøbler og kunst. De blev hverken brugt på undervisning eller på forberedelse af undervisning," siger vedkommende til Radio24syv.

Bestyrelsesformand for VUC Syd, Hans Peter Geil, som også er borgmester i Haderslev Kommune for Venstre, siger til Radio24syv, at uddannelsesinstitutionen har valgt det billigste alternativ, da de skulle vælge destination - og at direktionen ikke har stillet krav til hotellernes stjerner, men til konferencefaciliteterne.

"Der er ingen tvivl om, at det faglige program skal være i orden. Det har vi haft en fornemmelse af, at det har været hver gang - og det tror jeg stadig på. Men vi vil drøfte turene på næste bestyrelsesmøde, fordi andet ville være unaturligt med den medieopmærksomhed, der har været," siger han til Radio24syv.

Hans Peter Geil erkender dog, at det har været en fejl at bruge offentlige midler på fri bar, og han understreger også, at man kun skal transportere dansk underholdning til udlandet, hvis det er billigere end at hyre lokalt.

Traditionen med at afholde "Pædagogiske Dage" hvert andet år har eksisteret siden 2002, men ophørte i 2016, idet VUC blev pålagt statslige besparelser. VUC Syd oplyser desuden, at opgaven vedrørende "Pædagogiske Dage" Berlin i 2014 har været i offentligt udbud.

Radio24syv beskrev tirsdag, hvordan VUC Syd havde sendt bestyrelsen, inklusive to borgmestre, samt en række ledende medarbejdere på studietur i Californien. Turen kostede 380.000 kroner.

Onsdag fratrådte direktør for VUC Syd, Hans Jørgen Hansen, efter eget ønske. Opsigelsen er dog ikke begrundet i historierne om tjenesterejserne, men Hans Jørgen Hansen siger til JydskeVestkysten, at de seneste dages mediestorm har været "mindre sjov".

http://www.radio24syv.dk/udvalgte-nyhedshistorier/vuc-indlogerede-laerere-paa-luksushoteller-og-betalte-fri-bar/