Vil straffe advokater, der bryder regler: Tager alt for høje salærer

Advokatrådet savner ifølge Jyllands-Posten flere værktøjer for advokater, der bryder reglerne.
Der skal luges ud i de mest brodne kar i advokatbranchen, og derfor skal sanktionerne skærpes, mener Advokatrådet.
Der skal luges ud i de mest brodne kar i advokatbranchen, og derfor skal sanktionerne skærpes, mener Advokatrådet. Foto: Kuzmafoto.com/Colourbox

Der skal luges ud i de mest brodne kar i advokatbranchen, og derfor skal sanktionerne skærpes.

Det mener Advokatrådet, der ifølge Jyllands-Posten beder politikerne om hjælp.

- Det er problematisk, at der er advokater, der gang på gang overtræder reglerne om god advokatskik. Det indikerer, at de ikke spiller efter de regler, som vi skal, siger Martin Lavesen, som er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg, til avisen.

Det er problemer med advokater, der bryder de interne regler og tager alt for høje salærer, der er blevet et alvorligt problem for branchen og i høj grad for advokaternes klienter, lyder det.

Når en advokat bryder reglerne, er det Advokatnævnet, der kan idømme bøder.

Jyllands-Posten skriver, at i særligt grove tilfælde kan nævnet tage bestallingen fra advokaten.

Men advokater kan undgå sanktioner ved at indbringe nævnets afgørelse for domstolene - så tæller sanktionen ikke, før der er faldet en endelig dom, og det kan tage flere år.

- Det er ikke godt for retssikkerheden og klientens opfattelse af advokatstanden, at der er nogle advokater, der formår at trække sagerne i langdrag og kan fortsætte deres virke, siger Martin Lavesen til avisen.

Advokatnævnet foreslår muligheden for en betinget frakendelse af retten til at være advokat.

Desuden nævner Advokatnævnet også, at man får mulighed for at udstede en midlertidig frakendelse i en kortere periode, mens en sag behandles ved domstolene.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har allerede iværksat en undersøgelse af, hvordan man kan styrke tilsynet med advokaterne.

- Det er i den forbindelse positivt, at Advokatrådet selv kommer med løsningsforslag, og jeg er naturligvis åben over for alle gode og konstruktive idéer, siger ministeren til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.