Vil have bedstes første sygedag: "Det er lige i øjet"

- Familieliv er ikke kun børn, det er også ældre. Jeg tror, at vi er derhenne, hvor en række organisationer vil være med til at rejse kravet, tilføjer Dennis Kristensen, formand for FOA. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv)

Når landets fagforeninger går på gaden, er det ofte med krav om flere varme hænder, mere velfærd eller højere lønninger. Men nu står bedstemor og bedstefar også på fagbevægelsens ønskeseddel.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I hvert fald melder formand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen sig nu klar til kamp for en eller flere omsorgsdage til den såkaldte "sandwichgeneration". Det vil sige dem, der måske både skal tage sig af aldrende forældre og børn under opvækst.

Til december skal der udveksles krav til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Og her ønsker Dennis Kristensen, der som FOA-formand står i spidsen for det tredjestørste fagforbund under LO-paraplyen, at få indført en såkaldt "fritvalgskonto", der skal give mulighed for at vælge omsorgsdage til andre formål end at passe egne syge børn.

For eksempel til en "bedstes første sygedag", det vil sige en familieomsorgsdag på linje med "barns første sygedag", i fald ens ældre mor eller far for eksempel skal til lægen eller på hospitalet.

- Mit bedste bud er, at vi kommer til at se overenskomstkrav, som retter sig mod midtergruppen. For eksempel i form af omsorgsdage, som kan bruges på børnebørn eller i forbindelse med, at man for eksempel skal være med til møde om visitation til hjemmehjælp til sine forældre, siger Dennis Kristensen til Kristeligt Dagblad.

Han fortæller, at han "oplever, at der fra FOA's medlemmer er et meget stort ønske om, at også den gruppe får bevægelsesfrihed".

- Familieliv er ikke kun børn, det er også ældre. Jeg tror, at vi er derhenne, hvor en række organisationer vil være med til at rejse kravet, tilføjer Dennis Kristensen.

Det har ellers i flere år skortet på opbakning fra både politisk hold og fra arbejdsmarkedets parter, hvad angår idéen om en "bedstes første sygedag". Forslaget har gentagne gange turneret i medierne med Ældre Sagen som afsender. Med sine næsten 800.000 medlemmer er det en forening, som landets magthavere ofte synes ganske lydhøre over for, men "bedstes første sygedag"-forslaget har ikke tidligere fået større opbakning på Christiansborg.

Dansk Folkeparti har ældrepolitikken som en af partiets mærkesager, men beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted synes ikke, at "bedstes første sygedag" er noget, Folketinget skal blande sig i.

- Hvis der er nogen, der kan få det med i overenskomsten, er det da alle tiders. Men det er ikke noget, vi blander os i, siger Bent Bøgsted.

På Christiansborg erklærer partiet Alternativet sig samtidig som tilhængere af "bedstes første sygedag". Familieordfører Carolina Magdalene Maier kalder ideen "lige i øjet i forhold til, hvordan vi prøver at knytte generationerne noget mere sammen".