Vil have ansat fem år i fængsel: 68-årig udnyttede manglende kontrol
En sagsbehandler i Skat havde 46 års ansættelse bag sig, inden han fratrådte i 2016. I Retten i Glostrup er han tiltalt for groft bedrageri, da han sørgede for, at en ven i USA uberettiget fik refunderet mere end 37 millioner kroner i udbytteskat. Samtidig modtog han bestikkelse for to millioner kroner, hævder Bagmandspolitiet. Foto: Colourbox/Free
Sag om bestikkelse på to millioner er hidtil uset. Anklager kræver derfor fem års fængsel til 68-årig.

En tidligere sagsbehandler i Skat bør idømmes fængsel i fem år, lyder kravet fra Bagmandspolitiet onsdag i Retten i Glostrup.

Den 68-årige mand anklages for at være korrupt, idet han fik to millioner kroner i bestikkelse, da han hjalp sin gode ven med bedrageri med refusion af udbytteskat.

Vennen, der var udvandret til USA, fik 37,4 millioner kroner på falsk grundlag.

Bedrageriet kunne lade sig gøre, fordi der ikke var nogen intern kontrol i Skat. Den 68-årige havde en helt central stilling i det kontor, hvor ansøgningerne om refusion af udbytteskat blev behandlet, fremhæver Bagmandspolitiets anklager.

- Nogle vil måske hævde, at det er en formildende omstændighed, siger specialanklager Marie Tullin til dommeren og de to domsmænd i Glostrup.

- Jeg vil sige det modsatte. Det er en skærpende omstændighed, at man udnytter den manglende kontrol, siger hun.

Kravet vedrørende kammeraten er ubetinget fængsel i fire år.

Begge mænd nægter sig skyldige, og de tiltaltes forsvarere kommer senere onsdag til orde i retsmødet.

I sin tale til domsmandsretten gennemgår specialanklageren blandt andet tidligere domme, og hun har ikke kunnet finde eksempler på bestikkelse i en tilsvarende størrelsesorden.

- Dette er det bedste eller det værste, vi har, siger Marie Tullin og nævner to tidligere domme. En bilprøveassistent fik 25.000 kroner, og en kommunalt ansat modtog 100.000 kroner.

De to millioner kroner til manden fra Skat ville i sig selv udløse en straf på halvandet års fængsel, mener specialanklageren.

De 37,4 millioner kroner i refusion af udbytteskat blev udbetalt i september 2007. Pengene gik til selskabet Dee Investment Ltd. på øen Dominica via den litauiske Bankas Snoras. Senere vandrede millionerne ind på kammeratens konto i den amerikanske Bank South.

Også i 2004 fik kammeraten en stor sjat refunderet af Skat. 11,6 millioner kroner blev det til dengang, men det indgår ikke i straffesagen på grund af forældelse.

Den 68-årige blev nærmest landskendt som "Sven", da han blev interviewet af DR. Her berettede han om langt større milliardbeløb, der blev udbetalt.

I alt er staten blevet bedraget for mere end 12 milliarder kroner, mener myndighederne, og også i den forbindelse har Bagmandspolitiet rejst sigtelse mod ham.

/ritzau/