Vil fjerne betalt frokostpause: Her er angrebene på de statsansatte

Moderniseringstyrelsen under venstreministeren Sophie Løhde vil afskaffe de statsansattes betalte frokostpause. (Foto: Foto: Martin Sylvest, Scanpix)

Moderniseringstyrelsens angreb på 180.000 ansatte er blot det seneste i en lang række af angreb fra staten. Her er listen

Moderniseringsstyrelsen vil afskaffe de statsansattes betalte frokostpause. Det sker helt uden forhandling, lønforhøjelse eller kompensation til de 180.000 ansatte, som angrebet rammer.

Blandt de ansatte ser man det som en krigserklæring forud for forhandlingerne om nye overenskomster, som afsluttes til foråret.

- Det er vi dybt og inderligt imod. Der bliver hele tiden strammet op uden forhandling. Det er ikke særlig godt for samarbejdet mellem de ansatte i staten og arbejdsgiverne, siger Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) til Politiken.

Hvis arbejdstiden øges fra 37 til 39,5 timer om ugen, svarer det til en stigning på cirka 7 procent.

Tidligere har ledelsen i statsvirksomheden DR forsøgt at fjerne de ansattes betalte frokostpause, men i februar slog en voldgiftskendelse fast, at den betalte frokostpause var en del af overenskomsten.

 

Her er de seneste angreb på statsansatte:
  • Den 28. oktober var det er slut med at bruge arbejdstiden på at gå til læge eller tandlæge for ansatte i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

 

  • Den 9. juni i år varslede Politiforbundet og CO10 konflikt, da Moderniseringsstyrelsen og Politiforbundet ikke kunne nå til enighed om en overenskomst for de nye politikadetter.

 

  • De nye politikadetter var stadig under uddannelse, og skulle efter planen stå klar til at overtage opgaver fra politiet den 1. september. Uenighederne sluttede den 22. september, da Moderniseringstyrelsen og Politiforbundet blev enige om en overenskomst for politikadetterne. Konflikten nåede inden da at koste sympatiblokader fra flere andre forbund.

 

  • I februar slog en voldgiftskendelse fast, at den betalte frokostpause var en del af overenskomsten for medarbejderne i DR. Tidligere forsøgte ledelsen i statsvirksomheden DR ellers at fjerne de ansattes betalte frokostpause, som tilfældet er med Moderniseringsstyrelsen i dag.

 

  • Den 20. januar var det slut med julefri i Skatteministeriet. Sagen om kutymefridagene juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag blev her afgjort til arbejdsgiverens fordel, og det blev vurderet, at staten kan inddrage fridagene. Afgørelsen omfattede 1.250 ansatte