Vikar om rådden kultur i plejen: - Der er en sindssygt lad holdning

Nyheder
Plejehjemmet Kongsgården er blot et af flere plejecentre i Aarhus, der får hård kritik af vikaren Nana Thillemann Harring (Foto: Ritzau Scanpix)

En vikar med erfaring fra en lang række af plejehjem i Aarhus Kommune står nu frem og påtaler, hvad hun mener er en "rådden" og "forrået" kultur blandt medarbejderne i kommunens plejesektor. Det fortæller TV2 Østjylland.

- Jeg spurgte, hvad beboeren gerne ville have til morgenmad. 'Havregrød', lød svaret. Men det mente en medarbejder godt, at jeg kunne droppe. Vedkommende var jo alligevel dement, og derfor kunne vi lige så godt bare servere franskbrød, som de andre også fik.

Sådan siger Nana Thillemann Harring om en episode på en vikarvagt ved et af de mange plejehjem i Aarhus Kommune, hvor hun har været. 

Oplevelsen er ifølge hende en af mange, der vidner om en "rådden" og '"forrået" kultur på både det omtalte plejehjem, men også mere generelt i Aarhus Kommunes omsorgssektor.

- Der er en generel tendens til, at man springer over, hvor gærdet er lavest. Det gælder ikke alle. Mange gør et rigtig godt stykke arbejde med at gøre en forskel for de demente, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Men det gælder mange på rigtig mange af de steder, hvor jeg har været. Man gør sig ikke umage for at skabe de her stjernestunder, som vi burde være der for at facilitere. Der er en sindssygt lad holdning, og det betyder, at man ofte går ked af det hjem fra arbejde.

Hun håber nu på, at de mange historier kan få folks øjne op for, hvor vigtigt det er at italesætte problemerne.

Vikar vil ikke sætte sine ben på stedet igen

I kølvandet på sagen om Kongsgården, hvor TV 2 med skjulte optagelser har dokumenteret omsorgssvigt hos demente Else på 90 år, stod pårørende til beboere på endnu et plejehjem for demente, Demenscentrum Aarhus, den 1. juli frem med ny kritik af plejen i Aarhus Kommune.

Efter flere års forgæves forsøg på at råbe både personale, ledelse og kommunen op, valgte de til sidst at kontakte Ældrerådet, der involverede Styrelsen for Patientsikkerhed i sagen via en bekymringshenvendelse.

De pårørende fortalte blandt andet:

"Et besøg på Demencentrum er ofte forbundet med at finde den syge nusset og beskidt i tøjet, ubarberet, gennemvædet af urin eller fækalier i en stue, der trænger til at blive gjort rent'".

Charlotte Hebsgaard Jensen har under sin ansættelse hos vikarbureauet CareLink, ligesom Nana Thillemann Harring, også haft en enkelt vagt på Demenscentrum Aarhus. Og på baggrund af sine erfaringer fra den dag, bakker hun nu sin kollega op i kritikken.

- Jeg havde én vagt der, og efter den dag lovede jeg mig selv, at jeg aldrig ville sætte mine ben på det sted igen, siger Charlotte Hebsgaard Jensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det var præget af en meget rå kultur, hvor man for eksempel råbte til en meget dement borger, at han skulle holde sin kæft, fordi han stod og råbte på et af fællesarealerne. Jeg har været mange andre steder, der heller ikke var fejlfrie, men jeg har aldrig oplevet noget, hvor jeg simpelthen ikke kunne vende tilbage igen.

Fyldte bleer ignoreres

Ekstra Bladet valgte mandag den 6. juli at overtræde det fogedforbud, som Aarhus Kommune ellers havde fået pålagt TV2-dokumentaren, der blandt andet omfatter skjulte optagelser af plejesvigt på Kongsgården.

 

Optagelserne viser blandt andet, hvordan en ældre demensramt kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.

Nana Thillemann Harring er blandt de mange, der har set billederne, som hun synes er ekstreme. Dog mener hun ikke, at de er langt fra den virkelighed, hun møder på sine vikarvagter rundt omkring på de aarhusianske plejehjem.

Hun fortæller for eksempel, hvordan hun ofte oplever, at personalet bevidst fravælger at tjekke beboernes bleer, selvom de ved, at beboeren har lagt eller siddet i måske tolv timer uden at blive skiftet.

- Det er indlysende, at en ble skal skiftes, hvis der er gået tolv timer. Men man ignorerer det. Jeg oplever også, at når man som dagvagt lifter en beboer op i sengen for at sove til middag, så 'glemmer' aftenvagten simpelthen at tage vedkommende op igen. Så den demente kan faktisk ligge i sengen fra middagstid til morgenen efter, siger hun.

Personalet skal mere end at holde beboerne i live
Siden sagerne for alvor begyndte at rulle, er mange stået frem med løsningsforslag om, at området skal tilføres flere ressourcer.

For eksempel har sygeplejerske ved plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup foreslået kommunen, at man burde indføre en kvalitetssikringsansvarlig medarbejder på plejehjemmene.

Det forslag er Nana Thillemann Harring ikke nødvendigvis modstander af. Hun mener dog, at kulturen blandt personalet skal have sig en overhaling, hvis man vil problemerne til livs og ikke bare ende med at spilde ressourcerne på endnu en medarbejder, der heller ikke er borgernær.

- Vi kan sagtens bruge flere ressourcer, men det kan ikke stå alene. Det er vigtigt, at vi som medarbejdere anerkender problemerne og stopper med at holde hånden over hinanden. Det er vigtigt at sige fra. Ellers bliver det bare spildte ressourcer, som vi kaster ned i et stort sort hul, siger hun og fortsætter:

- Vi er der ikke bare for at holde folk i live eller for at drikke kaffe med kollegaerne. Og det kan af og til virke som om, at det er den indstilling, man har. Vi skal magte at skabe de her stjernestunder for beboerne. Det er det, vi er der for.

Du siger, at du ofte oplever episoder, som du ikke rigtigt kan stå inde for. Er du selv god nok til at sige fra?

- Jeg synes tit, at jeg prøver at stille spørgsmålstegn ved, hvordan tingene bliver gjort. For eksempel, at man jo af og til kunne tage sig af dokumentation og andet på fællesarealerne hos beboerne med en iPad. Frem for at sidde på kontoret eller sammen med de andre kollegaer. For det har vi faktisk muligheden for.

- Men jeg synes, at jeg bliver mødt af dårlige undskyldninger. Og så er vi jo tilbage til det med kulturen. Hvem er det egentlig, vi er der for at tage os af?, spørger hun.

Arbejder med takt og tone

Det har ikke været muligt for TV2 ØSTJYLLAND at få Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til et stille op til et interview om kritikken.

Men i et skriftligt svar til redaktionen skriver direktør for Sundhed og Omsorg, Hosea Dutschke, at det ikke er i orden, hvis en medarbejder har haft sådan en oplevelse i Aarhus Kommune. Han påpeger i mailen, at der, hvor det er tydeligt, at det halter på kultur og adfærd blandt personalet, der handler kommunen prompte:

- Når medarbejdere står frem og deler deres fortællinger, er det med til at sætte ekstra skub i den kulturforandring, vi selv arbejder med indenfor ældreområdet.

- Vi har i mange år arbejdet intensivt med takt og tone, men det skal gøres hele tiden, og det kan jeg ikke understrege nok, skriver Hosea Dutschke i en mail.

Han understreger, at kommunen skal sikre, at den slags oplevelser, som Nana Thillemann Harring kan fortælle om, ikke finder sted ved, at sikre veluddannet arbejdskraft og de nødvendige medarbejdere med hjertet på rette sted.

Noget der blandt andet nu er iværksat tiltag for på Kongsgården:

- Medarbejderne trænes sammen i en værdig dialog og trænes i måder til konstruktivt at løse konflikter. Det sker sammen med et værdighedshold fra Sundhedsstyrelsen.

- Samtidigt prioriterer lederen en meget stærk tilstedeværelse, så borgere og medarbejder oplever, at de bliver set og hørt, lyder det i mailen.

 

rejsegilde
Nyheder

Drømmer du om nyt hus? Du kan komme til at slås for byggegrunden

Skuespilleren Fares Fares
Kendte

Afdeling Q-stjerne:

Jeg har været udsat

for racisme

Smykker
Krimi

Er det dine smykker?

Statsminister Mette Frederiksen på pressemøde lørdag 15. august
Corona

Fra næste lørdag:

Krav om mundbind

en hoppende makrel
Helt vildt

Vanvittig tragedie:
Mand dræbt af 
flyvende fisk

Kvinde holder mundbind foran ansigtet
Sundhed

Stor test af mundbind:

Her er de bedste

En saft fra firmaet Naturfrisk
Mad og drikke

Tilbagekalder

saftevand:

Sprængfarlig

Statsminister Mette Frederiksen (S)
Nyheder

Har kun få milliarder

på kistebunden

Ung kvinde med mundbind
Nyheder

Stor forhandler af

mundbind sætter

millioner til salg

USA's præsident Donald Trump
Nyheder

Trumps bror på

hospitalet:

Han har det hårdt

Statsminister Mette Frederiksen på pressemøde, hvor landet blev lukket ned.
Corona

Statsministeren

indkalder til

pressemøde

Musikanter på torv i Riga Letland
Nyheder

Nyt land på sort liste:

Her skal du heller ikke

rejse til

Sommerhus ved Løkken Feriepenge
Nyheder

Gæld skal ikke

modregnes:

Feriepenge fredes

Retten i Glostrup
Krimi

Dansk soldat 

voldtog kollega

Sneakers Air Jordan
Helt vildt

Vildt! Brugte 

sko solgt 4 mio. kr

Nøgen mand jagter vildsvin
Helt vildt

Blev jagtet af

nøgen mand i park:

Nu skal svinet dø

Åbent vindue
Nyheder

Denne vane i varmen

kan koste dig dyrt

SAS fly holder stille
Corona

Kunder er sure på SAS:

Minister mister

tålmodigheden

Kuffert i hånd rejse
Rejser

Er din rejse aflyst?

Sådan får du

pengene tilbage

Klimaforskeren Konrad Steffen
Nyheder

Verdenskendt forsker

død i tragisk ulykke

på indlandsisen

Danmarks billigste hus i Sindal
Helt vildt

Absurd ringe stand:

Landets billigste hus

koster 80.000 kr.

En lastbil med olie er væltet i en kanal på Djursland
Krimi

Broen kollapsede:

Tankbil væltede

i kanal 

skilte med benzinpriser på tankstation
Nyheder

Derfor koster benzinen

det samme overalt

Blå blink på politibil
Krimi

Cyklist dræbt

af lastbil 

facade på Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Raske slagteriarbejdere

udsættes for hetz

Ødelagte områder i Beirut set fra luften efter eksplosion
Nyheder

To danskere såret 

en beholder med corona-.vaccine
Corona

Lover gratis

vaccine til alle

børn og voksne på en strand
Nyheder

Varm weekend i vente:

Tropenat og 32 grader 

Prins Waldemar Eleonore
Kongelige

Prins Waldemar er død

Linse Kessler kasket slankekur vægttab
Kendte

Linses vilde vægttab:

Her er kuren!

Stand sol sommer turister
Corona

Disse lande lukkes

for danske turister

Corona test vatpind svindlere
Corona

Svindlere tilbyder

coronatest mod betaling

Søren Brostrøm på pressemøde
Corona

Inden nedlukning: 

Brostrøm blev afvist

Rockere med rygmærker Bandidos
Krimi

Kæmpe politiaktion:

Rockere ransaget

– flere anholdt

Connie Nielsen Hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne

sælger sit danske hus

Kristus statue afsprittes
Nyheder

BILLEDSERIE:

Kæmpe Kristus-statue

i Rio afsprittes

Fest Jomfru Ane Gade karantæne
Corona

Natteliv skal holde

lukket til november

Kvinde med stofmundbind
Sundhed

Sådan vælger du

det bedste

stofmundbind

Koncert i forbindelse med Aarhus Festuge i 2015
Nyheder

Aarhus Festuge aflyses

Stabel af mønter
Nyheder

Derfor er dine

feriepenge indefrosne

Den amerikanske præsident Donald Trump i blæsevejr
Nyheder

Trump vil have mere 
power på bruserne: Mit

hår skal være perfekt

Vielse af par af samme køn i Frederiksberg Have
Nyheder

Rekordmange par

af samme køn

har sagt ja til hinanden

fremstilling af eksklusivt mundbind
Helt vildt

Fremstiller mundbind

til 9,4 millioner kroner

Toldere med narkohund ved den svensk-danske grænse
Krimi

Hunde afslørede

ung narkosmugler

Livreddertårn på Grenå Strand
Nyheder

Opråb: Læg

mobilen og hold

øje med børnene

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift