Vigtigt før ferien: Nye mobilregler på rejser
Nye roamingregler fra EU træder i kraft torsdag. Selskaber har svaret igen med at sætte priserne op.

Tidligere har det kunnet betyde en stor ekstraregning, hvis man har brugt sin mobil til at surfe på nettet i udlandet.

Det skal nye EU-regler sætte en stopper for fra torsdag. Læs om reglerne her:

* Reglerne afskaffer som udgangspunkt roamingafgiften, når man som forbruger bruger sin telefon i Europa.

* Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning. Det er typisk, når kunden opholder sig i udlandet.

* Ændringerne betyder, at hvis man som telefonkunde har købt et abonnement med eksempelvis ti gigabyte data, kan man bruge af den indkøbte data i alle 28 EU-lande, uden at det koster ekstra.

* Dog er der indført en såkaldt fair use-begrænsning, som skal forhindre misbrug og sætte et loft over, hvad der er rimelig brug.

* Mange teleselskaber svarer igen med at hæve prisen eller ved at ændre deres abonnementsbetingelser. Selskaberne argumenterer med, at de skal have deres udgifter for kundernes dataforbrug dækket ind.

* EU har lagt fast, at selskaberne skal betale hinanden op til 57 kroner for hver gigabyte, kunderne bruger. Denne takst sænkes gradvist frem mod 2022, hvor den efter planen lander på knap 19 kroner.

* Selskaber som YouSee, Call me, Plenti, CBB Mobil, Telia og Telenor har sat abonnementspriserne op med 10-20 kroner som følge af de nye EU-regler.

* Andre selskaber som 3, Tjeep og Plenti har lanceret abonnementer, som kun virker i Danmark.

Kilder: EU, Ritzau, teleselskaberne.

/ritzau/