Spis en lille håndfuld nødder hver dag og mindsk risikoen for hjertekar-sygdomme, kræft, diabetes, demens og luftvejssygdomme.
Ny forskning fra universitetet i hollandske Maastricht viser, at så lidt som ti gram nødder om dagen sænker risikoen for for tidlig død med 23 procent hos 55-69-årige.
- Det er opsigtsvækkende, at vi kunne konstatere betydelige fald i dødeligheden ved indtagelse af blot 15 gram jordnødder og nødder om dagen. Et højere indtag gav sig ikke udslag i en lavere dødsrisiko, udtaler projektleder Piet van den Brandt i forbindelse med undersøgelsen.
Nødder og jordnødder indeholder både enkelt- og flerumættede fedtsyrer, forskellige vitaminer, fibre, antioxidanter og andre gavnlige stoffer.
Hos Hjerteforeningen fortæller ernæringsfaglig konsulent Hanne Skov, at nødders forebyggende virkning i forhold til hjertekarsygdomme er velkendt. Men videnskaben ved endnu ikke hvorfor, nødder har en livsforlængende effekt.
- Det kan være de gavnlige fedtstoffer og de såkaldte plantesteroler i nødder, der har en antioxidant virkning. Men vi kender endnu ikke de præcise sammenhænge. Og derfor er et dagligt indtag af nødder stadig ikke udformet som et specifikt kostråd, siger hun til Ritzau Fokus.
Undersøgelsen bygger på data fra 120.000 hollandske mænd og kvinder, der har afgivet livsstilsinformation siden 1986. Og her var dødeligheden lavere for de personer, der spiste nødder, i forhold til personer, der ikke gjorde.
For diætist Marie Steenberger spiller nødder en vigtig rolle i de kostplaner, hun udarbejder for sine klienter. Især som mellemmåltider, der skal give energi og mæthedsfornemmelse frem til næste hovedmåltid.
- Hvis man spiser frugt, der indeholder mange hurtigt optagelige kulhydrater, er det godt at supplere med gode fedstoffer og kostfibre. Og der er nødder ideelle. Så får man stabiliseret blodsukkeret, samtidig med at man holder mæthedsfornemmelsen og energien, siger hun.
Undersøgelsen dokumenterer ikke gavnlige virkninger ved indtag af jordnøddesmør.
Fakta:
Cashew-nødder:
Indeholder meget protein og er en god kilde til jern og zink. Nødden indeholder også magnesium, der menes at udskyde aldersrelateret hukommelsestab.
Mandler:
Strengt taget ikke en nød, men en stenfrugt fra mandeltræet. Den er rig på calcium, som er godt for knoglerne, og vitamin E, der har en gavnlig effekt på huden. Mandlens skind indeholder stoffer, der beskytter hjertet.
Hasselnødder:
Indeholder aminosyren homocystein, som er vigtig for vores hormonbalance, men samtidig kan give helbredsmæssige problemer i for store mængder. Hasselnødden indeholder også folat, som er med til at holde homocystein-niveauet nede.
Macadamia-nødder:
En af de nødder med det højeste fedtindhold. Heldigvis er der tale om en hel del af det sunde enkeltumættede fedt. Macadamia-nødder er også en god fiber-kilde og indeholder mineraler som magnesium, kalcium og potassium.
Pekan-nødder:
Denne hjertevenlige nød er spækket med plantesteroler, som er med til at sænke kolesterol-niveauet. Pekannødden indeholder også mange antioxidanter og B3-vitamin. Hvis du kæmper mod træthed er dette vitamin særlig gavnligt, fordi det hjælper os med at udvinde energi fra maden.
Valnødder:
Det store indhold af antioxidanter gør valnødden til et naturligt våben mod kræft. Valnødden indeholder også enkeltumættede fedtsyrer, hjertevenligt fedt og modvirker dannelsen af den skadelige LDL-kolesterol. Hvis du ikke spiser fisk, er valnødden særlig gavnlig, fordi den også indeholder omega-3-fedtsyrer.
Kilde: BBC
/ritzau/FOKUS