Vidste du det? Derfor rødmer du nemt om vinteren
Vinteren - eller rettere vinterens indeklima - kan bide i kinderne. Men der er råd for det, hvis du føler dig alt for rødmosset. Scanpix
Ser dit ansigt rødmosset ud i denne tid, selvom der ikke er frostgrader udenfor? Irritationer i huden om vinteren skyldes ikke kun kulden udendørs.

Når den kolde og mørke tid hærger, så kan det for mange af os spores i huden. Den bliver kløende, tør og måske rødplettet og higer nærmest efter ekstra fugt. Måske undrer du dig over, at din hud er så påvirket, når der stadig ikke er frostvejr udenfor, men forklaringen skal findes et andet sted.

Det er i høj grad den store temperaturforskel mellem ude og inde i vintermånederne, som påvirker os. Og derudover også de remedier vi bruger til opvarmning, fx radiatorer og brændeovne, som skaber tør luft indenfor. Det forklarer Ann-Kristin Stokke, der er fagchef hos Skintific AS til KK.no.

Få fem super effektive råd mod tør vinterhud på Femina.dk

- Det er ikke nødvendigvis de store klimatiske forhold og temperaturen, som påvirker vores hud mest. De omgivelser, vi opholder os indendørs, påvirker huden mere. Det kan fx være bilen, kontoret eller på et fly. Om vinteren er luftfugtigheden inde i husene meget lav. Det skyldes den kunstige opvarmning og godt isolerede huse. Mange mærker en stor forskel på fugtighedsniveauet i huden før og efter at fyret og radiatorerne er blevet tændt, siger Ann-Kristin Stokke.

Vandtab i huden

Ann-Kristin Stokke forklarer, at der sker en proces i huden, når vi bevæger os fra kulden og ind i varmen og omvendt. Og i den proces mister vi fugt.

- Hudens naturlige barrierefunktion udsættes for stor belastning, når vi flytter os fra kulden udenfor til pejsen indenfor. Huden mister sin naturlige fugtighed. Processen kaldes for transepidermalt vandtab, fordi huden fugtighed går tabt i de tørre omgivelser. Det efterlader huden udtørret, stram, skallende og irriteret, siger hun.

Her er ansigtsplejen, du ikke må glemme om vinteren. Se den på Femina.dk

For at undgå at der opstår irritationer i din hud, så giver hun en række gode råd til at holde på fugtigheden. Her er et udvalg:

1) Brug luftfugter

Det er en rigtig godt investering med en luftfugter til dit hjem eller på kontoret. Den sørger for, at der er en konstant luftfugtighed, som er gavnlig for din hud og dine slimhinder.

2) Brug kun lunkent vand

Tag ikke bad i rigtig varmt vand, da det er med til at fjerne fugt fra din hud. Nøjes med lunkne bade, og det samme gælder, når du renser dit ansigt hver aften.

3) Skift renseprodukt

Overvej at skifte dit renseprodukt til ansigtet ud med en variant, der er mere skånsom for huden, vælg fx en renseolie.

Lisbeth Madsen, Femina, Aller Media