Vidste du det?: Chefen bruger kun 123 sekunder på din ansøgning

Der er for meget vanetænkning i virksomhederne, når de ofte vælger kandidater med et flot CV frem for kandidater med brændstof, mener direktør Morten Ballisager i rekrutteringsbureauet af samme navn. (Foto: Foto: PR Foto, Ballisager)

Drop de kilometerlange tekster om dig selv og skær dit CV ind til benet, lyder et par af rådene fra direktør Morten Ballisager.

Vidste du, at virksomheder i gennemsnit bruger 2 minutter og 3 sekunder på at læse dit cv igennem?

Og 80 procent af virksomhederne starter faktisk med at læse cv'et på en jobansøgning. Samtidigt læser halvdelen af virksomhederne slet ikke selve ansøgningen, hvis de ikke finder cv'et interessant. Hvis chefen når til ansøgningen, bruger hun i gennemsnit 2 minutter og 18 sekunder på at læse den.

Det viser Konsulenthuset Ballisagers nyeste rekrutteringsanalyse anno 2017 blandt 878 adspurgte private og offentlige virksomheder.

Det betyder altså i allerhøjeste grad, at du har lige netop to minutter til at præstere i dit cv, hvis du gør dig forhåbninger om, at drømmevirksomheden ligefrem griber røret og inviterer dig til samtale.

Morten Ballisager, direktør i konsulenthuset Ballisager, fortæller om sine bedste fif til den håbefulde ansøger. 

Cut-the-crap

Med en læstid på to minutter og tre sekunder skal cv'et være kort, overskueligt og præcist, lyder budskabet fra Morten Ballisager.

Cut the crap-øvelsen er en udfordring, hvor man som ansøger på en halv side skal formulere sit cv og på en halv side sin ansøgning.

- Det er en øvelse og ikke et slutprodukt. Vi gør det, for at man skal lære at skære ind til benet af, hvad der er det essentielle. Ellers kan der gå for meget 'mig-mig-mig-fortælling' i den, siger Morten Ballisager.

Overskuelighed er et must

Det gælder om at opstille sit cv på en overskuelig måde, så virksomheden hurtigt kan skimme det. Det er ting som ansættelsesforhold, tid, hvor man var ansat, og hvad man lavede. 

- Det kan i sig selv være en grund til, at man bliver sorteret fra, hvis man ikke sorterer sine data let og overskueligt, siger Morten Ballisager.

Der er mange, der er lidt for tilbøjelige til at skrive, hvad de har arbejdet med, men ikke hvad de fik ud af det, og det er forkert, mener direktøren. 

- Hvis du laver et cv, hvor du ikke fortæller, hvad du fik ud af et specifikt job, så har du allerede fortalt noget om dig selv. Nemlig at du er mere procesfokuseret end resultatfokuseret, siger han.

Det pæne cv slår gå-på-mod

Jo ældre man bliver, des længere bliver cv'et typisk. Det kan derfor være en idé at skære job fra i cv'et, hvis de ikke giver mening at have med.

Hvornår et job bliver forældet kan dog ikke siges entydigt, men handler om, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet, peger Morten Ballisager på. 

Hvad gør man, hvis man er nyuddannet og bare ikke har verdens længste cv?

- Så må man slå stærkt på vilje og motivation. Det skildres typisk i ansøgningen, og det vil jo sige, at dem der har et brændstof, men mangler det fede cv, de kommer altså ikke altid til fadet, siger Morten Ballisager og tilføjer:

- Det er en smule bedrøveligt og et udtryk for vanetænkning i virksomhederne - man er enormt fokuseret på erfaringer. 

Men hvad gør man så, hvis man har det omtalte brændstof, men ikke et stærkt cv?  

- Man ringer dem op, inden man sender ansøgningen afsted. Der er ikke så mange, der har modet til at ringe op og fortælle, hvorfor man gerne vil det, men det er en god idé til at fortælle sin historie og blive taget i betragtning.