Vibeke byder hjemløse velkommen i sit hjem: "Det kræver jo ikke ret meget af mig"

Døren står åben i Vibekes varme hal, hvor der står både senge og sofaer klar til alle dem, der mangler et sted at søge ly for kulden. (Foto: Foto:Privat og Ritzau Scanpix/Jeanne Kornum)

Frosten bider ekstra hårdt i disse dage, og derfor har Vibeke Schellerup Reese fra Gandrup inviteret hjemløse indenfor, så de kan få varmen. Hun kan simpelthen ikke lade være, fortæller hun.

Mens børn og barnlige sjæle hviner og får røde kinder, mens de suser ned af kælkebakkerne, er det ikke alle, der er lige begejstret for det kolde vintervejr. 

Hjemløse over hele landet mangler steder at søge ly for kulden, og mange er afhængige af at få hjælp.

En af dem, der byder de hjemløse indenfor, er Vibeke Schellerup Reese fra Gandrup i Nordjylland. Hun har en hal ved sit hjem med både sofaer og senge, som hun mener, at der lige så godt er nogle, der kan få glæde af.

- Jeg kan ikke se, hvorfor det skal stå tomt, hvis nogen kan bruge det. Når det er så bidende koldt, kan jeg ikke bare sidde og hygge mig inde i varmen uden at tænke på alle dem, der fryser, siger hun til Avisen.dk.

Derfor besluttede Vibeke at lave et opslag på Facebook, hvor hun tilbyder både varme, kaffe og tag over hovedet til alle, der trænger. Opslaget er efterfølgende blevet delt over 300 gange. 

- Døren står åben, og alle kan komme og gå, som de har lyst til. Man behøver ikke at ringe i forvejen. Det er helt frit, om man har lyst til at være anonym, siger hun.

Hunde er velkomne

Det er langt fra alle varmestuer, hvor hunde er velkomne inden døre. Men i Vibekes hal må hundene være i alle møbler, og hun har sågar sørget for, at de også kan få en kurv at sove i. Hallen bruges nemlig daglig til hundetræning.

- Jeg forestiller mig, at de fleste kommer her for at få ly om natten, men hvis der skulle være nogle, der ville blive og se på træningen eller endda være med, er de meget velkomne. Mit eneste krav er, at de bruger de poser, jeg har lagt frem til hundelort, griner hun.

Langt til Aalborg

Det vrimler ikke med hjemløse i Gandrup, og Vibeke anerkender, at det gør det sværere at hjælpe, da de fleste af Nordjyllands hjemløse befinder sig i Aalborg.

Men hun har alligevel haft en enkelt overnattende, siden hun åbnede døren op og gik i gang med at sprede ordet i sidste uge.

- Jeg kunne se, at der var blevet brugt to kaffekopper, og at der havde ligget en i sengen. Det er virkelig dejligt, at jeg har kunnet hjælpe et menneske, der manglede et sted at sove, siger hun.

Vibeke fortsætter med at holde åbent lige så længe, vintervejret varer, og hun er ikke i tvivl om, at hun vil gøre det igen de kommende år. 

- Jeg gør det igen til næste år, også selvom der kun kommer en. Det kræver jo ikke ret meget af mig, og det er rart at føle, at jeg kan gøre bare et eller andet for at hjælpe, siger hun.