Vibeke arbejdede som vikar: Mister 6.000 på grund af nye regler
Vibeke Slot kan se frem til en stor nedtægt i indtægt. Foto: Heidi Lundsgaard/Fagbladet 3F
Nye dagpengeregler gør, at vikaren Vibeke Slot står til at miste 6.000 kroner.

En foreløbig dagpengesats på 12.300 kroner om måneden før skat.

Sådan kan fremtiden i værste fald se ud til januar for Vibeke Slot, 58 år, med mindre hun finder nyt arbejde. Det skriver Fagbladet 3F.

- Jeg er overbevist om, at der går mange andre vikarer rundt og tror, at de optjener timer til en ny dagpengeret, så de ikke ryger ud af dagpengesystemet. Men måske får de en slem overraskelse, når de skal have beregnet deres nye dagpengesats, siger Vibeke Slot til Fagbladet 3F.

I løbet af sin dagpengeperiode har Vibeke Slot haft temmelig mange vikartimer i en virksomhed i Odense. Men to dage før jul slutter det. Og der bliver ikke mere, for der er ikke mere arbejde.

Vibeke Slot gav sig derfor til at undersøge, om hun havde optjent ny dagpengeret, og hvad hendes nye dagpengesats ville blive. Så kom chokket: Timerne har hun. Men da hun også har haft måneder med kun få løntimer, har hun fået beregnet en foreløbig sats på 12.300 kroner om måneden. Da hun også arbejder i december, vil satsen dog nok ende med at blive lidt højere.

- Det bliver en meget stor indtægtsnedgang. Det er svært at se sig ud af. Der bliver ikke til andet end de faste udgifter. Der er ingenting at leve for, siger Vibeke Slot, der bor alene lidt udenfor Odense.

- Man kommer i klemme, for på den ene side skal man jo arbejde. Men får man ikke nok timer, havde det faktisk været bedre at lade være, mener hun.

Nu leder Vibeke Slot efter nyt arbejde, gerne vikar, men helst længerevarende.

- Det politikerne har lavet, er ikke orden. Det skal laves om. Men de skal vel bruge pengene til skattelettelser, jeg ved det ikke, siger hun.

De ansvarlige politikere har mødt de første 3F-medlemmer, som er blevet ramt af reglerne, og som Fagbladet 3F har skrevet om. Det skete sidst i november, da 3F Frederikshavn og de to medlemmer, Anne Mona Laustsen og Sonja Sandager fremlagde deres sag overfor medlemmerne af Beskæftigelsesudvalget.

Politikerne var tilsyneladende ikke afvisende: Leif Lahn Jensen, Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, har efterfølgende til DR sagt, at han som ansvarlig politiker er nødt til at kigge på det. Og Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted sagde til DR, at kan det ændres med småjusteringer, er DF parat.

I januar skal Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen svare på spørgsmål om sagen, idet Enhedslistens Finn Sørensen har indkaldt til samråd.